Kína új fegyvereket telepített a Dél-kínai-tengerre

Peking megerősítette katonai jelenlétét a Dél-kínai-tengeren novemberi műholdfelvételek tanúsága szerint – derült ki a Center for Strategic and International Studies (CSIS) nevű amerikai agytröszt csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A CSIS szerint Kína mind a hét, általa mesterségesen létrehozott szigeten védelmi-elhárító rendszereket épített ki a kaszárnyák, radarállomások, világítótornyok és katonai leszállópályák mellé. Kína fegyverkezése “azt mutatja, hogy Peking szükség esetén komolyan gondolja mesterséges szigeteinek védelmét” – figyelmeztetett a CSIS egyik szakértője.

Peking már februárban éles bírálatot váltott ki a szomszédos államokból és Washingtonból a térségben állomásoztatott elhárítórendszerek miatt.

A Dél-kínai-tengert Kína, Tajvan, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Brunei, Indonézia, Szingapúr, Thaiföld, Kambodzsa és Vietnam határolja. A vizeken a világ hajóforgalmának egyharmadát bonyolítják le, évente 5000 milliárd dollár értékű áru halad át rajta. A tengeri talapzat a gyanú szerint mesés kőolaj- és földgáztartalékokat rejt.

Kína igényt tart a 3,5 millió négyzetméteres terület 90 százalékára, köztük azokra a szirtekre és szigetekre, amelyek némelyike több mint 800 kilométerre fekszik a kínai partoktól, de a Fülöp-szigetektől csupán 220 kilométerre van. A hágai nemzetközi választottbíróság júliusban Manilának ítélte a vitatott területeket, de a döntést Peking semmibe veszi.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Mások isszák meg az amerikai-kínai technológiai harc levét

Egyetlen termék sem játszott akkora szerepet a világgazdaság és a katonai erőviszonyok alakításában, mint a félvezetők. Ennek ellenére az 556 milliárd dolláros iparág évekig nem sok figyelmet kapott a washingtoni, tokiói és más fejlett világbeli fővárosok kormányaitól. Az utóbbi időben a chipek az Egyesült Államok és Kína közötti verseny egyik fő csataterévé váltak, a harcnak azonban számos más ország és nagyvállalat is a kárát látja.

Read More »