Trump: Az USA egyedül is nekimenne Észak-Koreának

Az Egyesült Államok önállóan, Kína segítsége nélkül, egyoldalú lépésekkel is hajlandó és képes „felszámolni” az észak-koreai atomfegyver-fejlesztési program jelentette fenyegetést – mondta a Financial Timesnak Donald Trump amerikai elnök. Trump a londoni gazdasági napilap online kiadásán vasárnap este megjelent interjúban megerősítette azt a nézetét is, hogy az Egyesült Királyság „nagyon jól jár majd a Brexittel”.

Az amerikai elnök kijelentette: megvitatja az észak-koreai nukleáris fegyverkezés kérdését Hszi Csin-ping kínai elnökkel, akit a jövő héten lát vendégül floridai rezidenciáján. Trump szerint Kínának nagy befolyása van Észak-Koreára, és „vagy úgy dönt, hogy segít nekünk Észak-Korea ügyében, vagy úgy, hogy nem segít”.

Hozzátette: ha Kína nem oldja meg az észak-koreai problémát, „majd mi megoldjuk”. Az elnök szerint az Egyesült Államok erre „teljes mértékben képes”. Kijelentette azonban, hogy ha Kína ebben a kérdésben segít az Egyesült Államoknak, az „Kínának is nagyon előnyös lenne”

Kathleen McFarland, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadó-helyettese a brit lapnak ugyanebben az interjúban reálisnak nevezte azt a kilátást, hogy Észak-Korea Trump „első elnöki időszakának végére” képes lesz csapást mérni az Egyesült Államokra nukleáris töltettel felszerelt rakétával.

Kapcsolódó cikkeink:

Arra a kérdésre, hogy az amerikai kormány milyen ösztönzőket kínálhat Pekingnek az együttműködésre Észak-Korea ügyében, Donald Trump a kereskedelmet említette, anélkül, hogy a részletekbe belement volna, egyúttal hangsúlyozva, hogy „minden a kereskedelemről szól”.

Az amerikai elnök utalásként említést tett egy „nagy alku” lehetőségéről is Kínával. Szavai szerint ennek keretében „megoldódna” az észak-koreai probléma és az amerikai haderőt is ki lehetne vonni a Koreai-félszigetről.

Az amerikai-kínai kereskedelmi problémák megoldási lehetőségeiről szólva Trump kijelentette, hogy a kínai elnökkel tervezett jövő heti találkozóján még nem akar vámokról beszélni, „talán majd a következő találkozón”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Londoni pénzügyi elemzők szerint az esetleges amerikai-kínai kereskedelmi háború az amerikai gazdaságra is jelentősen visszahatna.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő 2017-re szóló átfogó globális előrejelzésében felidézte, hogy Trump a mexikói importra 35, a kínai importra 45 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba az elnökválasztási kampány idején. Mivel azonban a teljes amerikai import csaknem 35 százaléka Kínából és Mexikóból érkezik, e büntetővámok valójában az amerikai fogyasztót terhelő adóként jelennének meg, felhajtva az inflációt, csökkentve ezáltal az amerikai reáljövedelmeket. Emellett Kína minden bizonnyal ellenlépéseket tenne, ami rontaná az amerikai exportkilátásokat is – hangsúlyozták a Fitch Ratings londoni elemzői.

„A britek jól járnak a Brexittel”

A Financial Timesnak adott interjúban az amerikai elnök megerősítette azt a nézetét, hogy az Egyesült Királyság „nagyon jól jár majd a Brexittel”, vagyis az EU-tagság megszűnésével.

Trump hozzátette ugyanakkor: korábban úgy gondolta, hogy a brit példát más EU-tagállamok is követik, és az Európai Unió szétesésnek indulhat, de most már úgy látja, hogy az EU azóta „nagyon jó munkát végzett, kezdi összeszedni magát, és ma már az összetartás szellemisége hatja át”.

Az amerikai elnök szerint amikor az EU „még az Egyesült Királysággal hadakozott, nem ez a szellemiség érvényesült”, de így most az Egyesült Királyság és az EU is „nagyon jól fog járni”.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »