Fillon pálfordulása Oroszországgal szemben

Francois Fillon francia elnökjelölt Marine Le Pen másfél héttel ezelőtti, Kremlben tett látogatása után azt mondta, hogy Oroszország „veszélyes”, és jól meg kell gondolni az „ellene alkalmazott” stratégiát.

Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Front államfőjelöltje nemrég Oroszországban járt, és személyesen beszélgetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A találkozónak mindkét fél részéről pozitív visszhangja volt. Le Pen kijelentette, hogy mindig ellenezte a Moszkvával bevezetett „igazságtalan és ostoba” gazdasági büntetőintézkedéseket, és hangoztatta, hogy fel fog lépni visszavonásukért. Bővebben

„Oroszország olyan ország, olyan politikai rendszerrel, amely nem összeegyeztethető a nyugati demokráciával. Veszélyes ország, ezért jól át kell gondolni, hogy milyen stratégiát alkalmazunk vele szemben” – fejtette ki Fillon egy sajtótájékoztatóján.

Ez egyfajta pálfordulás Fillon részéről, korábban ugyanis közeledést javasolt Oroszországhoz, az ukrán válság miatt Moszkvával szemben meghirdetett embargó feloldását szorgalmazta, továbbá teljes együttműködést szeretett volna kialakítani a Kremllel. Az elnökválasztás során az is elhangzott a szájából, hogy Oroszország egy „tökéletes demokrácia”, amely nem veszélyezteti Európát. Úgy tűnik, Le Pen közeledése Putyinhoz elég volt ahhoz, hogy másként lássa ezeket a dolgokat.

Mindezek ellenére Fillon azt is hozzátette, hogy ha megválasztják, megújítja a párbeszédet az orosz elnökkel. A Krím ügyében demokratikusan nyilatkozott: szerinte ezt a konfliktust az ENSZ-nek kell megoldania.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »