Az USA szövetségese vezetheti Rakka elfoglalását

Az Egyesült Államok támogatását élvező, ellenzéki Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezet vezetheti majd az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szíriai fellegvára, Rakka elfoglalását célzó hadműveletet.

Az SDF Washington leghatékonyabb és legmegbízhatóbb szövetségesének számít a dzsihadisták elleni küzdelemben Szíria északi és keleti térségében.

De kik is tulajdonképpen a szíriai demokratikus erők?
A 2015 októberében alapított, kurd vezetésű szövetség a kurdok mellett arab törzsi harcosokat és keresztény fegyvereseket is magába foglal. A korábban túlnyomórészben kurdokból álló ernyőszervezet, tekintettel a várható rakkai offenzívára, az elmúlt hónapokban több arab harcost is toborzott soraiba. Az SDF tájékoztatási részlege szerint az ernyőszervezet 50-54 ezer katonája között nagyjából egyenlő arányban vannak kurdok és arabok. Az SDF-hez tartozó arab fegyveresek közül több mint 3000 katonát amerikaiak képeztek ki.

Az SDF-nek amerikai katonai tanácsadók és a Washington vezette terrorellenes koalíció légicsapásainak a támogatásával sikerült elfoglalnia Észak-Szíria területének túlnyomó részét, tavaly november óta pedig az iszlamisták kezén lévő Rakka ostromgyűrűbe zárásán dolgoznak a szövetségeseikkel karöltve.

Ugyanakkor a NATO-tagállam Törökország, amely szintén csapatokkal van jelen a térségben, és Rakka felszabadításában is részt kíván venni, terrorszervezetként tartja nyilván az ernyőszervezet egyik fő erejét jelentő kurd csoportot, a Népvédelmi Egységeket (YPG).

A várakozások szerint az SDF vezeti majd az elkövetkező hetekben Rakka ostromát több száz amerikai tengerészgyalogos és ranger tüzérségi támogatásával. Az európai székhelyű Kurd Tanulmányok Központja szerint az SDF Szíria területének 19 százalékát uralja.

Kapcsolódó cikkünk: Most éppen a szír kormányerőket lövik a törökök, a kurdok miatt

Melyek a főbb csoportok az SDF-ben?
A szervezet főleg a Szíria északi és keleti részeit lakó különböző etnikai és felekezeti csoportokhoz tartozó fegyveres alakulatokból tevődik össze.

Fő erői közé tartozik a már említett kurd YPG, és annak női részlege, a Női Védelmi Egységek (YPJ). A főleg arabokból álló alakulatok a többi között a Forradalmárok Hadserege, az Északi Nap Zászlóalj, az Eufráteszi Vulkán, a Rakkai Forradalmárok Brigád és a Szanadid Erők nevű fegyveres szervezetek. Emellett az Asszír Keresztény Katonai Tanács szintén az SDF kötelékébe tartozik.

Kik támogatják az SFD-et?
Az SDF fő támogatója az Egyesült Államok vezette katonai koalíció, amely fegyverekkel és kiképzéssel segíti őket. John Dorrian, az amerikai légierő ezredese és a szövetség szóvivője csütörtökön elmondta, hogy az amerikai hadsereg mintegy 500 katonai tanácsadója dolgozik együtt az ernyőszervezet fegyvereseivel, illetve további mintegy 400 amerikai katona érkezett a közelmúltban Szíriába. Rajtuk kívül német és francia katonai tanácsadók is segítik az SDF-erőket.

Dorrian szerint míg az amerikai tengerészgyalogosok újonnan érkezett egységei az Iszlám Állam elleni tűzerőt növelik majd, a rangereket Manbídzs város közelébe küldték. A csapattelepítéssel Washington azt akarja szavatolni, hogy szövetségesei (Törökország és az YPG) ne támadjanak egymásnak, és az Iszlám Állam elleni küzdelemre összpontosítsanak. Ankara a terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának és nemzetbiztonsági kockázatnak tartja a kurd milíciát.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek