Jól halad a rakkai offenzíva

A Washington támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab fegyveres koalíció lezárta hétfőn az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet szíriai fellegvárának számító Rakkából kivezető utolsó szárazföldi utat – tájékoztatott egy kurd katonai forrás és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A beszámolók szerint az észak-szíriai várost a részben az IÁ uralma alatt álló Deir-ez-Zór tartománnyal összekötő út lezárása azt jelenti, hogy a dzsihadisták számára az egyetlen menekülési útvonal az Eufrátesz folyó maradt.

“Ez nagy győzelem, de még sok a tennivaló” – hangsúlyozta a kurd forrás. Az SDF hétfőn kiadott közleményéből kiderül, hogy a szervezet harcosai Rakka térségében elfoglaltak hét falut, amivel lehetővé vált számukra a Deir-ez-Zórba vezető út lezárása.

Az SDF nevű ernyőszervezet – amelyet az Egyesült Államok vezetése alatt szerveződött nemzetközi terrorellenes koalíció légiereje is támogat – a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciát és a vele szövetséges arab csoportokat tömöríti.

Az északkelet-szíriai Rakka 2014 óta áll az Iszlám Állam felügyelete alatt, hasonlóan Moszulhoz, amely a dzsihadisták utolsó bástyája Irakban. Moszul bevételéért október 17-én indítottak offenzívát az iraki erők a nemzetközi koalíció légi támogatásával.

A Rakka elleni hadműveletek tavaly novemberben indultak azzal a céllal, hogy fokozatosan bekerítsék az Iszlám Állam szíriai “fővárosának” tekintett települést. Az IÁ-nak nagy csapás az, hogy a várost elvágták a tőle délkeletre fekvő Deir-ez-Zór tartománytól. A terrorszervezet elleni műveleteket az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció irányítja.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek

Teledobálta az eget műholdakkal a SpaceX

A legújabb becslések szerint ma már több mint 4500 nagy, 100 kg súly feletti objektum kering alacsony Föld körüli pályán, melyek közül mintegy 3500 az Elon Musk által alapított SpaceX vállalathoz és a Starlink műholdakhoz köthető. A tudósok szerint ezzel megnőtt a veszélye az ütközéseknek, ami egy veszélyes folyamatot indíthat el. 

Read More »