Javul Horvátország adósbesorolása

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Horvátország “Ba2” szintű államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Moody’s Investors Service, elsősorban a vártnál erősebb gazdasági növekedéssel indokolva a döntést.

A “Ba2” hosszú távú horvát szuverén osztályzat a Moody’s besorolási módszertana alapján két fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategória alapszintjétől.

A kilátás péntek éjjel Londonban bejelentett javításának indoklásában a nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy a horvát gazdaságban a 2015-ben véget ért hatévi recesszió után folyamatosan erősödő lendületű növekedés kezdődött, amelynek üteme tavaly 2,9 százalék volt. A Moody’s hangsúlyozta, hogy 2016-ra szóló saját előrejelzése 2,1 százalékos növekedést valószínűsített.

A cég várakozása szerint a következő években a horvát hazai össztermék (GDP) évente átlagosan 2,5 százalékkal növekedhet. Ez jóval alacsonyabb ugyan a globális pénzügyi válság előtti években, 2000 és 2007 között mért 4,5 százalékos éves átlagnál, de csak kevéssel marad el a Moody’s által a többi közép- és kelet-európai gazdaságban a következő évekre várt 2,8 százalékos éves átlagnövekedéstől – áll a hitelminősítő pénteki londoni elemzésében.

  • Moody’s-hoz kapcsolódó cikkeink:

A Moody’s szerint az osztályzati kilátás javítását indokolja az is, hogy visszafordult a horvát államadósság-ráta korábbi meredek ívű növekedési folyamata. A hitelminősítő adatai szerint a GDP-arányos horvát államadósság a 2008-ban mért 39 százalékról 2015-re 86,7 százalékig emelkedett, 2016 végére azonban a cég becslése szerint 84 százalék körüli szintre csökkent. A Moody’s várakozása szerint az államadósság-ráta 2018-ban 81,4 százalékra csökken tovább.

A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a meglehetősen alacsony “Ba2”-es államadós-besorolás fenntartását a horvát gazdaság szerkezeti gyengeségei és a szerkezeti reformprogram hiánya indokolja.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Piaci körkép: megvédte kulcstámaszát a DAX

Magasabban forognak az európai részvénypiacok, a német DE30 például teljesen vissza tudott kapaszkodni a Powell tegnapi megjegyzése utáni ijedtségből, miszerint az infláció jellemzésére a továbbiakban már nem használják az "átmeneti" szót és gyorsíthatnak a kötvényvásárlások kivezetésén.

Read More »

Leave a Reply