Növelték az amerikai katonák létszámát Szíriában

További amerikai csapatok érkeztek Szíriába a dzsihadisták elleni harc támogatására – erősítette meg csütörtökön az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló, Washington vezette nemzetközi koalíció.

John Dorrian, az amerikai légierő ezredese és a szövetség szóvivője elmondta, hogy a közelmúltban érkezett egységek a háttérben fognak tevékenykedni, és feladatuk a helyi partnerek, azaz a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) és a Szíriai Arab Koalíció támogatása. Az SDF része a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia is. A friss utánpótlás egy tengerészgyalogsági egységet és egy ranger csapatot is tartalmaz.

“Összesen mintegy 400 katona érkezett Szíriába, ahol határozott ideig fognak tartózkodni” – mondta Dorrian telefonon a Reuters hírügynökségnek. Rajtuk kívül nagyjából 500 amerikai katona vesz részt a szíriai koalíciós erők fellépésében, ők korábban érkeztek – folytatta.

Az SDF az Egyesült Államok legfontosabb szövetségese az Iszlám Állam elleni szíriai harcban. A demokratikus erők november óta Rakka ostromgyűrűbe zárásán dolgoznak a szövetségesekkel karöltve. Dorrian elmondta, hogy a folyamat kiválóan halad, és néhány héten belül a végéhez érhet.

Míg a haditengerészet újonnan érkezett egységei az Iszlám Állam elleni tűzerőt növelik majd, a rangereket Manbídzs városának közelébe küldték. A csapattelepítéssel Washington azt akarja szavatolni, hogy szövetségesei (Törökország és az YPG) ne támadjanak egymásnak, és az Iszlám Állam elleni küzdelemre összpontosítsanak. Ankara a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának és nemzetbiztonsági kockázatnak tartja a kurd milíciát. Az YPG terjeszkedését aggódva figyelő Törökország azt állítja, hogy a kurd erők jelen vannak Manbídzsban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »