Karnyújtásnyira a többsebességes Európa

A többsebességes Európa beindítását szorgalmazta Versailles-ban tartott hétfő esti találkozóján Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő, Paolo Gentiloni olasz és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök.

„Az egység nem jelent egyformaságot. Ezért szorgalmazom, hogy az együttműködéseknek legyenek új formái, új programokkal, amit differenciált együttműködéseknek nevezünk” – mondta Francois Hollande azon a sajtótájékoztatón, amelyet a résztvevők a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulós ünnepségének előkészítésére rendezett munkavacsorájuk előtt tartottak.

A francia elnök szerint „néhány ország gyorsabban és messzebb haladhatna előre” olyan területeken, mint a védelmi politika, a gazdasági és a monetáris unió elmélyítése az eurózónában, az adóügyi és szociális harmonizáció, vagy a kultúra és az ifjúsági politika. Hollande jelezte azt is, hogy nem a többiek kirekesztéséről lenne szó, vagy arról, hogy a többi állam ne fejezhetné ki ellenvéleményét.

Angela Merkel német kancellár szerint is az európaiaknak venniük kell „a bátorságot elfogadni, hogy egyes országok gyorsabban haladnak mint mások”, anélkül, hogy „a késedelmet szenvedettek előtt bezárnák” a lehetőségeket.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök „egy integráltabb Európai Unióért” emelt szót, amely „különböző integrációs szintekkel” rendelkezik. Mariano Rajoy spanyol kormányfő csak annyit mondott, hogy „Spanyolország készen áll, hogy továbblépjen az integrációban azokkal, akik szeretnék követni”.

Az elképzelés gyors megvalósítása egyelőre nem várható azok miatt az elnök- és parlamenti választások miatt, amelyek a következő hónapokban esedékesek Nyugat-Európában, többek között Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban és Németországban.

A franca elnök hat európai napilapnak hétfőn adott interjújában úgy vélte, hogy egyre inkább lehetségessé válik a többsebességes Európa, amelyhez az egyes országok más-más szinteken integrálódnak. Hollande szerint jóllehet, ez a gondolat hosszú ideig ellenállásba ütközött, ennek alternatívája azonban akár az EU szétesése is lehet.

Az interjúban elhangzottakat ITT OLVASHATJÁK.

A Római Szerződés aláírásának 60. évfordulójára március 25-én az olasz fővárosban tervezett uniós csúcstalálkozó előtt a négy ország vezetője a többi 23 tagállam állam- és kormányfőivel csütörtökön Brüsszelben ül össze.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »