Menekültválság: Még mindig parázs vita a német kormánykoalíción belül

Továbbra sincs egyetértés a német kormánykoalíciót vezető Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetésében a menekültplafont illetően – írta pénteki számában a Bild című német napilap.

A lap információi szerint a két párt közös – szakértői szintű – kompromisszumos javaslatát mind Horst Seehofer bajor miniszterelnök, CSU-vezető, mind a CDU élén álló Angela Merkel német kancellár elutasítja. Stephan Mayer a CSU, illetve Armin Schuster a CDU belügyi szakértője a „rugalmas plafon” mellett érvelve azt javasolta a néppárti vezetőknek, hogy az előző év adatainak függvényében évente vizsgálják felül és állapítsák meg a befogadható menekültek maximális létszámát.

A Bild úgy tudja, hogy Seehofer környezetében eleve „elvetélt ötletnek” tartják a kezdeményezést. A CSU kitart az állandó plafon mellett, hogy a választóknak világos perspektívát nyújtson. Merkel ezzel szemben attól tart, hogy az évenként megújuló „számháborúval” csak veszítene az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali populista párttal szemben – írta a lap.

Seehofer évente legfeljebb 200 ezer új menekültet fogadna be, és ehhez a felső határhoz köti pártja részvételét egy koalícióban az esetleges őszi parlamenti választási győzelem után. Merkel ezzel szemben határozottan ellenzi a menekültplafon ötletét. A pártok köréből eközben egyre nő a nyomás a vezetőkre a vita lezárása végett – írta a Bild.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek