Trump a GM és a Ford után a Toyotát is megfenyegette

Donald Trump megválasztott amerikai elnök újabban masszív vámok kivetésével ijesztgeti Twitteren a nagy autóipari cégeket, nehogy azok Mexikóban gyártsák autóikat. Most a japán Toyotát támadta be.

„Szó sem lehet róla!” – üzente az újdonsült elnök az autógyártó azon tervére reagálva, hogy az a mexikói Bajában készül új gyárat építeni. A Toyota még 2015 áprilisában jelentette be, hogy az új mexikói gyárban tervezi összeszerelni Corolla modelljeit. Az üzemet egyébként novemberben el is kezdték felhúzni.

Donald Trump Twitter-üzenete a Toyotának

Donald Trump Twitter-üzenete a Toyotának

A Toyotát látszólag nem hozta lázba a bejelentés. Akio Toyoda, a cég elnöke azt nyilatkozta az ügy kapcsán, hogy Trump kirohanásai miatt egyelőre nem kívánják csökkenteni mexikói termelésüket. Az új amerikai elnök terveiről pedig azt mondta, hogy megvárják tényleges intézkedéseit, mielőtt mérlegelik lehetőségeiket és eldöntik, mi a teendő.

  • Trump a General Motorsnak és a Fordnak is nekiment
Trump a hét elején szintén Twitter-üzenetben adott ultimátumot a General Motorsnak: vagy az USA-ban fogja a Chevy Cruze típusú modelljeit gyártani, vagy nagyobb adót lesz kénytelen fizetni az import után. A GM cáfolta Trump kijelentéseit, miszerint a mexikói üzemben csak azok az autók készülnek, amelyeket a nemzetközi piacra szánnak.

A Ford, amely szintén Mexikóban tervezett új gyárat felhúzni, meghajolva Trump akarata előtt nem építi fel az új üzemet. Helyette inkább az amerikai Michigan államban működő gyárát bővíti.

Pénteken a japán kormány egyébként megvédte a Toyotát, mondván a cég „fontos vállalati polgár” az Egyesült Államokban, mivel rengeteg amerikait foglalkoztatnak.

Donald Trump korábban globálisan intézett üzenetet azokhoz az amerikai cégekhez, melyek más országokba helyezik át termékeik gyártását, majd a végterméket az Egyesült Államokban akarják értékesíteni: e vállalatok várhatóan 35%-os büntetőadót lesznek kötelesek fizetni a jövőben.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »