Csütörtökig maradt esélye a Monte dei Paschi banknak

Olaszország harmadik legnagyobb bankja hétfőn megnyitotta részvényjegyzési programját, az állami mentőcsomag elkerülésére tett utolsó kísérlet részeként.

Hétfő délelőtt kilenc órakor kezdődött el az új részvények jegyzése, melynek során intézményi befektetőknek kínálták fel az új részvények 65 százalékát, a maradékot pedig a jelenlegi részvényesek, illetve lakossági kisbefektetők jegyezhetik le.

Az intézményi befektetők számára csütörtök délután, a többiek számára szerdán zárul a jegyzési időszak – korábbi bejelentés szerint a bank 1 és 24,9 euró között sávban határozta meg a kibocsátási célárat. Ez a jelenlegi részvényárfolyamot is figyelembe véve gyakorlatilag azt jelenti, hogy a bank bármi áron, akár lényegesen a jelenlegi részvényárfolyam alatt is hajlandó lenne a tőkebevonásra.

A Monte dei Paschi banknak az év végéig ötmilliárd eurót kell összegyűjtenie, különben az Európai Központi Bank felfüggesztheti tevékenységét, ami jelentős bank- és politikai válságot robbanthatna ki Olaszországban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A bank múlt héten pénteken megnyitotta lakossági kisbefektetői számára a kötvény-részvénycsere programot, amely a tőkeemelés egyik kulcsfontosságú eleme. A kisbefektetők december 16. és 21. között válthatják át részvényre a tulajdonukban lévő 2,1 milliárd euró értékű alárendelt kötvényt, emellett a Fresh 2008 néven ismert, egymilliárd euró értékű hibrid értékpapírok tulajdonosai is részt vehetnek a cserében.

A piacok azonban nem bíznak abban, hogy sikerül elegendő mennyiségű tőkét gyűjteni magánforrásokból a nem fizető hitelek terhe alatt roskadozó banknak. A kudarc erős esélyét jelzi, hogy a milánói tőzsdén közel 10 százalékos mínuszban indult a kereskedés a Monte de Paschi részvényeivel, kora délután 6,68 százalékos mínuszban, 19,28 eurón forgott a bank részvénye Milánóban.

A Monte dei Paschi, amelynek árfolyama az év eleje óta több mint 80 százalékkal csökkent a milánói tőzsdén, évek óta hatalmas, immár 27,6 milliárd euró kétes adósságállománnyal küzd. 2014 óta két tőkeemelést hajtott végre, összesen 8 milliárd euró értékben, de a pénz javarésze már füstté vált.

Olasz sajtóértesülések szerint a kormány kész 15 milliárd eurót pumpálni a legnehezebb helyzetben lévő bankokba, ha nem sikerül piaci forrásokból megszerezni a tőkeemeléshez szükséges pénzt. A Monte dei Paschi mellett a Banca Popolare di Vicenza, a Veneto Banca és a Banca Carige is állami pénzt kaphat.

Forrás: MTI / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek