Nem jött be a névváltás a Danone-nak

A vártnál gyengébb negyedik negyedéves európai tejtermék-eladások miatt a Danone nem tudja teljesíteni a 2016-re előrejelzett értékesítési számokat – figyelmeztetett a francia élelmiszeripari konszern hétfőn.

A vártnál kisebb mértékű bevételnövekedést két okra vezette vissza a cég. Európa egyes részeiben nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket az Activia termékcsalád új stratégiája, ráadásul a Danone számára kedvezőtlenül alakultak a spanyol élelmiszerpiaci viszonyok.

Hasonló figyelmeztetést adott ki korábban a harmadik negyedévre is a társaság, akkor a kínai piac miatt csökkentette bevételi előrejelzését.

A tavalyi termékösszetételt alapul véve korábban 3-5 százalékos bevételnövekedést várt a Danone az idei évre. A költségek idei lefaragása miatt az üzemi szintű eredmény árrése jobb lesz a vártnál. A hétfő reggeli kereskedésben közel három százalékot esett a társaság részvényárfolyama a párizsi tőzsdén.

A Lactalis Székelyföldön is terjeszkedik

Növelte romániai piaci részesedését a francia Lactalis tejtermékgyártó, amely egy amerikai befektetői alaptól megvásárolta a székelyföldi Covalactot – közölte a Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap hétfőn.

A Covalact tejtermékgyártónak két üzeme van Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában, tavaly 200 millió lej (mintegy 45 millió euró) árbevétele volt 6 millió lej (1,3 millió euró) nyereség mellett. 2015 előtt öt éven át veszteségesen működött. A cégnek 360 alkalmazottja van.

A Covalactot 2007-ben vásárolta meg a SigmaBleyzer amerikai befektető alap 10 millió euróért. A francia Lactalis a román gazdasági lap értesülései szerint most 30-40 millió eurót fizetett a székelyföldi tejtermékgyártóért. A felek nem közölték a tranzakció értékét.

A Lactalis 2008-ban lépett be a román tejtermékpiacra, akkor megvásárolta a LaDorna márkát. A francia vállalat az idei év elején vált piacvezetővé Romániában, amikor megvásárolta az addig legnagyobb román tulajdonban levő tejtermékgyárat, a gyulafehérvári Albalactot. Júliusban a román versenytanács jóváhagyta ezt a tranzakciót.

A Ziarul Financiar számításai szerint a franciák árbevétele a Covalact megvásárlása nyomán elérheti a 200 millió eurót az 1 milliárd eurósra becsült román tejtermékpiacon. A Lactalis főleg a sajt- és a joghurttermékek piacán erősítheti pozícióját a Covalact felvásárlásával, amit jóvá kell hagynia még a versenytanácsnak.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »