Csődközelben a Monte dei Paschi, állami mentőcsomagban bíznak

Az Európai Bizottsággal konzultál az olasz kormány az ország egyik legnagyobb kereskedelmi bankjának feltőkésítéséről – írta pénteken a Corriere della Sera napilap.

A Monte dei Paschi Olaszország harmadik legnagyobb bankja, és év végéig öt milliárd eurós újratőkésítést kell végrehajtania, máskülönben az Európai Központi Bank (EKB) felfüggesztheti a tevékenységét.

A lap szerint a kormány már engedélyt kért az állami mentőakcióra, a bizottság pedig olyan megoldást keres, amellyel csökkentheti a bank részvényeseinek és kötvényeseinek feltőkésítésből fakadó veszteségeit.

Az Európai Unió legújabb szabályozása szerint először a befektetőknek kell elszenvedniük az esetleges törzstőke-módosítás hatásait, mielőtt állami mentőcsomagot kaphat egy pénzintézet.

A bank pénzügyi vezetője, Francesco Mele szerint a bizottság viszont várhatóan belegyezik abba, hogy csak a részvényesekre és a hátrasorolt kötvényesekre szűküljön ez a kör – a Monte dei Paschira azért alkalmazhatnak engedékenyebb szabályokat, nehogy az ország teljes bankrendszerét kár érje, írta a lap.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A bank a héten zárja a kötvény-részvény átváltási programját, mely csökkentené a részvények névértékét. Kétséges viszont ennek a kimenetele, tekintettel a most vasárnap tartandó olaszországi népszavazásra. Amennyiben a szavazók nem támogatják a reformterveket, a kormány várhatóan lemond, és a bank sem viszi véghez a részvényátváltási programot.

Forrás: MTI

Friss hírek