Trump felvetése kicsapta a biztosítékot a briteknél

Indulatos válaszüzenetben utasította vissza kedden a brit miniszterelnöki hivatal a következő amerikai elnök, Donald Trump azon felvetését, hogy Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) ügyvezetője lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete.

Trump Twitter-üzenetben fejtette ki azt a véleményét, hogy Farage “remekül” el tudná látni a nagyköveti feladatokat, és “sokan szeretnék”, ha a UKIP vezetője lenne Nagy-Britannia diplomáciai képviselője az Egyesült Államokban. Farage kedden a BBC rádiónak kijelentette, hogy “derült égből villámcsapásként” érte Trump felvetése, mivel ezt a lehetőséget még senki nem említette neki. Hozzátette ugyanakkor: jó kapcsolatokat ápol Trump csapatával, és “bármilyen lehetséges módon” kész segíteni hazája és az Egyesült Államok viszonyrendszerének fejlődését.

A Downing Street szóvivője Trump Londonban komoly diplomáciai és médiafeltűnést keltő felvetésére azonban rövid közleményben hangsúlyozta, hogy a washingtoni nagyköveti poszton “nincs üresedés”, és Nagy-Britanniának “kiváló nagykövete van” az amerikai fővárosban. A jelenlegi washingtoni brit nagykövet, Sir Kim Darroch januárban vette át a tisztséget.

A BBC kommentárja szerint Trump “szinte minden diplomáciai protokollszabályt felrúgott” azzal, hogy nyilvánosan tudatta egy másik országgal, kit szeretne látni az adott ország washingtoni nagykövetségének élén.

Brit kormánykörökben jó ideje indulatokat szít Trump és Farage szoros személyes kapcsolata. Farage – akinek pártja, a UKIP a legnagyobb EU-ellenes brit politikai erő – Trump elnökválasztási kampányának több rendezvényén is fellépett. Továbbá Londonban jelentős visszatetszést keltett az is, hogy Farage volt az első brit politikus, akit Trump megválasztása után személyesen fogadott, és az is, hogy választási győzelme után Trump kilenc más külföldi vezetőt hívott fel telefonon, mielőtt Theresa May brit miniszterelnököt kereste volna.

A brit kormány igyekszik visszaszerezni a diplomáciai kezdeményezést Farage-tól. Ennek jeleként – a Downing Street minapi bejelentése szerint – London “fontolóra vette”, hogy már jövőre, elnöki beiktatása után állami látogatásra hívja meg Trumpot. Ez rendkívüli megtiszteltetés lenne, az állami látogatásra Londonba érkező külföldi államfők ugyanis – jóllehet a meghívandók listáját a kormány javaslata alapján állítják össze – hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégei, és az uralkodó valamelyik rezidenciáján, rendszerint a londoni Buckingham-palotában vagy a főváros nyugati határában fekvő ősi királyi birtokon, Windsorban laknak londoni tartózkodásuk idején. A protokoll szerint évente legfeljebb két-három külföldi államfő részesül ilyen meghívásban.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Berlin, 2018. március 26.
A Stimulate nevű project keretén belül bemutatásra kerülő vezető nélküli elektromos busz a berlini Charite Egyetemi Kórház területén 2018. március 26-án. A busz napokon belül megkezdi működését a német fővárosban. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Az elektromos buszok elterjedése árthat az olajiparnak

Az akkumulátoros motorokkal felszerelt buszok hirtelen komoly „problémává” váltak, lévén a közeljövőben jelentős mértékben hozzájárulhatnak a városi közlekedés forradalmasításához, valamint segíthetik az energiaipart átformáló erőket. Kínával az élen, egyre több hagyományos szmog-okádó dízelbehemótot váltanak fel elektromos buszok, ezáltal pedig csökken a fosszilis üzemanyag iránti kereslet.

Read More »