Obama szemmel tartja Trumpot, Putyin kész együttműködni

Az amerikai elnök szerint a realitások rá fogják kényszeríteni Donald Trumpot, hogy módosítson a választási kampányban hangoztatott egyes elgondolásain, de elismerte: nem tudja garantálni, hogy az utódja nem ragaszkodik egyes elfogadott álláspontjaihoz.

Barack Obama erről Limában beszélt egy sajtótájékoztatón, miután véget ért az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak csúcstalálkozója.

Várnunk kell és meglátjuk – jelentette ki Obama, és elmondta, hogy amióta Trump november 8-án megnyerte az elnökválasztást, az ő célja az volt, hogy tiszteletteljes legyen vele, és időt adjon neki a munkatársai kiválasztásához és politikája kidolgozásához. Ezt a hozzáállását elsősorban olyan amerikai állampolgárként határozta el, aki „súlyosan aggódik a hazájáért” – mondta.

Az elnök előre bocsátotta, hogy kész felemelni a szavát az Egyesült Államok értékei és ideái védelmében, ha úgy látja, hogy Trump elnöksége veszélyezteti ezeket. A limai volt minden bizonnyal Obama elnökként tartott utolsó külföldi sajtótájékoztatója.

Az oroszok kivárnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint ő és Donald Trump megválasztott amerikai elnök egyaránt érdekelt a két ország kapcsolatainak javításában. Az orosz államfő erről szintén Limában beszélt egy sajtótájékoztatón az APEC tagországainak csúcstalálkozóját követően, helyi idő szerint még vasárnap.

Trump egy nemrég lezajlott telefonbeszélgetésben „megerősítette, hogy szándékában áll normalizálni a kapcsolatot Oroszországgal” – mondta Putyin, és kijelentette, hogy „természetesen ugyanezt válaszolta neki”.

Az orosz elnök szerint sok országban nagy a különbség a választási kampányban elhangzottak és a tényleges politika között. „Meg kell várni, meg kell figyelni, miként alakul a helyzet, és hogy Trump milyen sikerrel fogja megoldani az országa előtt álló kihívásokat” – hangsúlyozta.

Putyin megemlítette azt is, hogy a Barack Obama amerikai elnökkel tartott rövid találkozón mindketten elismerték, hogy „kemény” volt a párbeszéd az Egyesült Államok és Oroszország között. Hozzátette: szívesen látná Obamát Oroszországban bármikor, amikor kedve van hozzá. Az orosz elnök a gazdasági csúcs témáival kapcsolatban kijelentette: Oroszország kész a jelenlegi szinten befagyasztani olajkitermelését.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »