Olaszországban már mozgolódnak az EU-ellenes hangok

Ötven indok az euróból való kilépésre címmel közölt mellékletet a Libero című olasz ellenzéki napilap hétfőn, Olaszországnak a monetáris unióból és az Európai Unióból való távozását is szorgalmazva.

Az „EU-ellenes kezdeményezésnek” elnevezett tizenöt oldalas kiadvány az euróövezetből és az EU-ból való kilépésre vonatkozó ötven leggyakoribb kérdésre válaszol, hazugságnak tartva a sokszor hangoztatott nézetet, miszerint a „kilépés nem éri meg, és lehetetlen”. A Libero szerint a kilépést az indokolja, hogy „Európa darabokban hever”.

A legelső pontban úgy fogalmaznak, hogy az uniós szerződések „megerőszakolják” az olasz alkotmányt. A szöveget Paolo Becchi olasz akadémikus filozófus, az Apocalypse Euro című könyv szerzője, valamint Fabio Dragoni pénzügyi szakértő, ismert – EU-ellenes – vállalkozó írta. Véleményük szerint a monetáris uniót Németországra „szabták”, Olaszország pedig a „kopasztani való tyúk” szerepét tölti be az euróövezetben, és a lírával az olaszok erősebbek lennének a németeknél.

A szerzők az „Európai Egyesült Államok” létrehozásának tervét „történelemellenesnek és kudarcra ítéltnek” nevezik. Megállapítják, hogy Olaszországnak nem csak az eurózónából, hanem az Egyesült Királyságot követve az EU-ból is ki kell lépnie, mivel „az EU-n kívül mindenképpen jobb”.

A Libero szerint a nettó befizető Olaszország az EU-ból való kilépéssel csak pénzt takarítana meg, mivel 2001 és 2014 között 70,9 milliárd eurót fizetett be az EU közös kasszájába, de ennél kevesebbet kapott forrásként vissza. Hozzáteszi, hogy az EU nem hozott jólétet, csak a szegénységet növelte, és békét sem teremtett.

  • Libero
A több mint százötezres példányszámú, jobbközép Liberót a jelenlegi főszerkesztő, Vittorio Feltri alapította 2000-ben. A melléklethez fűzött cikkében Feltri aláírásgyűjtést kezdeményez Olaszország kilépése mellett.

Olaszországnak az euróövezetből való kilépését szorgalmazza az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) is, amely tavaly már összegyűjtött kétszázezer aláírást. Az olasz alkotmány nem teszi lehetővé az erről szóló referendumot, így az M5S az aláírásokkal a római parlamentre kívánt nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy alkosson törvényt a kilépésre.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »