Jövő tavasztól erősít a NATO a Balti-térségben és Lengyelországban

Jövő áprilisban érkezik Lengyelországba az az amerikai irányítású zászlóalj, melynek telepítéséről a NATO júliusi varsói csúcsértekezletén döntöttek – jelentette be Varsóban Ben Hodges tábornok, az amerikai szárazföldi erők európai parancsnoka.

Az amerikai tábornok részt vett hétfőn a lengyel hadsereg napja alkalmából hagyományosan megtartott varsói díszszemlén, és az újságíróknak azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a legutóbbi NATO-csúcson döntés született egyebek között négy zászlóalj telepítéséről Lengyelországba és a balti államokba, valamint arról, hogy jövőre egy amerikai páncélos dandárt is irányítanak a kelet- és közép-európai országokba, lengyelországi parancsnoksággal.

A Stryken páncélozott járművekkel felszerelt, többnemzetiségű zászlóalj „minden bizonnyal” áprilisban érkezik – helyezte kilátásba Hodges, aki szerint a páncélos dandár „valószínűleg jövő februárban kezdi el rotációs jelenlétét”. Az alakulatok lengyelországi elhelyezésének helyszíneiről az egyeztetések még folyamatban vannak – tette hozzá a tábornok.

  • A dandárok felépítése
Az amerikai páncélos dandárok átlagosan 4500 főt számlálnak, közel ezer járművel, s ezen belül 250 Abrams tankkal, Bradley gyalogsági harcjárművel és Paladin önjáró tarackkal rendelkeznek.

Rámutatott: a NATO a térségben állandó rotációs jelleggel telepíti alakulatait. A páncélos dandár esetében kilenc hónaponként váltják majd egymást a katonák – mondta, kifejtve, hogy az állomásoztatás során az amerikai fegyveres erők „többségükben általában Lengyelországban tartózkodnak, de előfordulhat, hogy bizonyos időszakokban az egész egység más térségbeli országba vonul át”.

Tank

A varsói NATO-csúcson hozott megállapodások szerint az amerikai parancsnoksággal működő lengyelországi zászlóalj mellett Lettországban kanadai irányítással hoznak létre hasonló egységet, a Litvániába telepítendő zászlóalj német, az Észtországba telepítendő egység pedig brit irányítással működik majd.

Kapcsolódó cikkünk:
Újabb amerikai-orosz szembenállás körvonalazódik

Forrás: MTI

Friss hírek