Vétóra is készek az osztrákok Törökország ügyében

Törökország Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásainak megvétózását helyezte kilátásba Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Kurier című lap vasárnapi számában.

Kurz véleménye szerint Törökország jelenleg „éppen távolodik Európától” és „ami ott történik, az nem kompatibilis az alapvető európai értékekkel.”

Törökország uniós csatlakozási folyamata 35 fejezetre van osztva, melyből eddig 15-öt nyitottak meg. Az újabb fejezetek megnyitását azonban az osztrák külügyminiszter kész megvétózni.
„Az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsa új tárgyalási fejezetek megnyitásáról fog dönteni, azonban én ellene szavazok majd” – nyilatkozott a tárcavezető. Kurz kifejtette: Törökország nem teljesíti a vízummentesség alapkövetelményeit, és a csatlakozási tárgyalások előfeltételei sem valósultak meg.

A miniszter szerint az uniónak magának kell megoldania a menekültügyi helyzetet. A helyszínen nyújtott humanitárius segítségre van szükség, és meg kell állítani az illegális bevándorlókat az uniós külső határon. Mint fogalmazott: az embereket Európán kívüli menekültközpontokba kell szállítani.
Az osztrák tárcavezető szerint Görögországot és Olaszországot nem lehet magára hagyni a menekültügy okozta kihívással, és nem lehet egyedül Törökországra sem hárítani a feladatot. Úgy vélte: így Európa zsarolható lenne, a függetlensége kerülne veszélybe. A miniszter kijelentette egyúttal: nem szabad hagyni, hogy a menekültek továbbutazhassanak Közép-Európába.

Kurz kiemelte: azon fog dolgozni, hogy Törökországgal közvetlen párbeszéd jöjjön létre. Arról is beszélt: egyeztet török kollégájával, akinek már elmagyarázta, hogy mi miatt távolodik Törökország az uniótól.
„Problémásnak tartom, ha a menekültügyi egyezmény miatt eltekintenénk a Törökországban történő alapjogsértésektől” – jelentette ki Kurz az Österreich című osztrák lap vasárnapi számának. Meglátása szerint önálló uniós menekültügyi politikára és a külső uniós határ védelmére van szükség.

A tárcavezető a lapnak megerősítette az osztrák kormány korábbi álláspontját. Úgy nyilatkozott, hogy egyetért Christian Kern osztrák kancellárral, aki a török uniós csatlakozást „fikciónak” nevezte.

Forrás: Bloomberg / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »