USA elnökválasztás: Trump adócsökkentést, oktatási reformot ígér

Donald Trump republikánus elnökjelölt adócsökkentést ígér dolgozó családoknak és vállalatoknak egyaránt.

A republikánus elnökjelölt a detroiti Gazdasági Klubban elmondott beszédében fejtette ki elképzeléseit az amerikai gazdaság állapotáról. Mint fogalmazott: „meg akarja lódítani” a gazdaságot, hogy „Amerika ismét gyarapodjék”.

Több mint egyórás beszédében a republikánus elnökjelölt ezúttal sem kímélte demokrata párti vetélytársát, Hillary Clintont, akit azzal vádolt, hogy támogatja a magas adókat, a gazdasági szabályozók radikális szigorítását, amely munkahelyek megszűnéséhez vezet, a bevándorláspolitkát, s az olyan kereskedelmi egyezményeket, mint a NAFTA (észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény), amelyet még a férje, Bill Clinton írt alá elnökként, s amelynek következtében szerinte munkahelyek vándoroltak Mexikóba és más országokba.

A republikánus elnökjelölt „új jövőt” ígért, és az amerikai családok életének könnyítését. Ennek részeként később kifejtendő oktatási reformot, családsegítő intézkedéseket ígért és a rend és a törvényesség megszilárdítását helyezte kilátásba.

Jelentős adócsökkentéseket helyezett kilátásba: a szövetségi adót 39,9 százalékról 33 százalékra csökkentené, a vállalati adókat a jelenlegi 35 százalékról 15 százalékosra apasztaná és megszüntetné az ingatlanadót. Ezzel egyidejűleg jócskán lazítana a szerinte a gazdaságot túlságosan is fojtogató szabályozások rendszerén. Újból áttekintené és újratárgyalná az Egyesült Államok kereskedelmi egyezményeit is.

Hillary Clinton gazdaságpolitikájáról megjegyezte: a demokrata elnökjelölt politikája „más országok malmára hajtja a vizet, a mi pénzünkön”.

Hillary Clinton hétfőn Floridában kampányol, és gazdasági elképzeléseit szintén Detroitban fejti majd ki, csütörtökön. Eddigi beszédeiben az Obama nevével fémjelzett gazdaságpolitika folytatását ígérte.

Az első néhány reakció Trump beszédére pozitív. Michigan állam republikánus kormányzója, John Engler szerint a javaslatok helyreállíthatják az Egyesült Államok nemzetközi versenyképességét. Kyle Pomerleau, az Adó Alapítvány nevű gazdasági agytröszt munkatársa szerint az adócsökkentési javaslat hasonlít ahhoz az írországi politikához, amely egy sor céget arra bátorít, hogy a tevékenységüket és a profitjukat is oda vigyék.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »