Az amerikaiak nem szeretik az oroszokat

Egyre kevesebben tekintenek Oroszországra barátként vagy szövetségesként az Egyesült Államokban.

A hidegháborúnak már több mint két évtizede vége, azonban a Gallup legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményei szerint az amerikaiak véleménye Oroszországról hasonló képet mutat, mint 20 évvel ezelőtt – írja a CNN.com. Az Egyesült Államokban egyre többen gondolják úgy, hogy Oroszországra inkább ellenségként kellene tekinteni, mintsem szövetségesként.

Korábban azonban más volt a helyzet. A közelmúltig mind Oroszországot, mind pedig Vlagyimir Putyint jóval pozitívabban értékelték az amerikaiak. A 2006-os kutatásban még a megkérdezettek 73 százaléka tekintett barátként vagy szövetségesként az oroszokra – ez az arány azonban azóta folyamatosan csökkent. Az orosz elnökről kialakult kép is változást mutat: a mostani adatfelvétel során a megkérdezettek 53 százaléka ítélte meg kedvezőtlenül – 2003-ban viszont ez az arány még csak 38 százalék volt.

Könnyen lehet azonban, hogy a Gallup közvélemény-kutatásának adatai nem a valós képet mutatják. Az eredményekre nagy valószínűséggel hatalmas torzító hatást gyakorolt az, hogy a kutatást szinte közvetlenül azután vették fel, hogy megjelent Vlagyimir Putyin véleménycikke a New York Times-ban. Ebben az orosz elnök a szíriai beavatkozás ellen foglalt állást, valamint kinyilvánította véleményét az Egyesült Államokról.

Pintér Melinda

Friss hírek