Jelentős német autógyártó nyit üzemet Romániában?

„Az egyik legjelentősebb német cég” befektetni készül Romániában – közölte a hét végén a román  miniszterelnök. Victor Ponta értésre adta, hogy egy autógyártó vállalatról van szó.

A miniszterelnök szerint a kormány már az együttműködési megállapodást is aláírta a céggel a romániai beruházásról, ám a német fél kérése az volt, hogy nevét egyelőre ne hozzák nyilvánosságra. „Abban egyeztünk meg, hogy később együtt közöljük a részleteket” – mondta Ponta.

A Capital gazdasági hetilap hétfői elemző cikke szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a neves német autógyártókat bármelyike is befektetésre készülne Romániában. A Daimler az elmúlt öt évben magyarországi beruházásaira összpontosított, a Volkswagen is a győri Audi-gyár fejlesztésére koncentrál.

A hetilap szerinte az Adam Opel (a General Motors európai divíziója) sem készülhet Romániába, ugyanis jelenleg termékfölösleggel küszködik. Szóba jöhetne a BMW, melynek képviselői korábban érdeklődést mutattak az ország iránt, ám az óriáscég alelnöke, Franz Linner a Capitalnak azt nyilatkozta: egyelőre nem készülnek befektetésekre Kelet-Európában.

Ezért a hetilap következtetése az, hogy legfennebb egy autóalkatrész-gyár nyílhat Romániában német befektetéssel. A szóba kerülhető cégek a Robert Bosch GmbH, a Continental AG vagy BASF, annál is inkább, mert ezek mindegyike jelen van már az országban.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »