Fehérben tüntetnek a jogállamért

Fehér viselettel fejezzék ki a jogállamért érzett aggodalmukat az emberek Romániában – javasolta vasárnap egy ellenzéki politikus, miután a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) kezdeményezésére a parlament pénteken felfüggesztette tisztségéből a jobboldalhoz közel álló Traian Basescu államfőt.

A fehér színű öltözetet – inget, sapkát, karszalagot, jelvényt vagy virágot – Cristian Boureanu, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) alelnöke ajánlotta vasárnap azok figyelmébe, akik úgy érzik, hogy veszélybe került a demokrácia Romániában.

„A fehér és a fekete, az igazság és az igazságtalanság, a jogállam és a jogtiprás háborúzik most egymással Romániában” – magyarázta a fehér viselet jelentését Boureanu.

A PDL politikusának megfogalmazása szerint sokan tehetetlenül szemlélik az országban azt, ahogyan az USL lerohanta az intézményeket, felrúgta a demokratikus elveket és az emberek nem tudják, mit tehetnének ez ellen. Boureanu úgy véli, a fehér viselet azoknak a válasza lehet, akik ki akarják fejezni nemtetszésüket – függetlenül attól, melyik pártnak a szavazói.

„Idén nyáron fehér a viselet” – adta ki a jelszót a PDL alelnöke.

A fehér szín néhány nappal korábban kezdett az ellenzék jelképévé válni, amikor Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök a csütörtök esti bukaresti demonstrációra hívta az embereket. Azt tanácsolta követőinek, jöjjenek fehér viseletben a tüntetésre, mert ez a szín nem köthető egyetlen párthoz sem, és „illően méltóságteljes ahhoz, hogy az ország sorsa iránti polgári felelősségérzetet” kifejezésre juttassa.

Csütörtök este több ezer ember vonult utcára Bukarestben a PDL által rendezett tüntetésen, amelyet a jogállam védelmében, valamint a kormányzó USL „visszaélései és jogsértései” ellen hirdettek meg a szervezők. Ungureanu felhívásának hatására a résztvevők többsége fehér inget viselt.

A román ellenzék alkotmányellenesnek tartja azt, ahogyan az USL három nap alatt kormánypártira cserélte a kétkamarás parlament ellenzéki házelnökeit, új vezetőket állított a közmédiumok élére, leváltotta az ombudsmant, sürgősségi kormányrendelettel megváltoztatta a népszavazási törvényt és leszűkítette az alkotmánybíróság hatáskörét.

A romániai fejlemények láttán több páneurópai intézmény vezetője és az EU számos tagállama fejezte ki aggodalmát a romániai jogállamiság esetleges sérülése miatt.

Victor Ponta miniszterelnök a román ellenzék külföldön folytatott, az országot lejárató „rágalomhadjáratának” tulajdonította péntek esti sajtóértekezletén az európai bírálatokat. A kormányfő a héten Brüsszelbe utazik, és személyesen akarja megnyugtatni az európai intézmények vezetőit, hogy Románia továbbra is elkötelezett az alkotmányosság és demokrácia mellett.

MTI

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »