A brit konzervatívok sem hisznek a Big Society-ben?

A Big Society-t, azaz a Nemzeti Együttműködés Rendszerének brit változatát David Cameron még ellenzéki vezetőként ismertette, melynek lényege többek között, hogy egyesítsék „állami multikulturalizmus” okozta töredezett britt társadalmat. A liberális The Independent által készített közvélemény-kutatás szerint a konzervatív képviselők mindössze 38 százaléka ért egyet azzal, hogy David Cameron a Big Society-t tekinti politikája zászlóshajójának, míg 47 százalékuk elutasítja azt. Az elemzés kitér arra is, hogy a Konzervatív Párt tagjainak egy jelentős része a koalíciós partner Liberális Demokraták elveinek előretörését látja a kormányzatban, s mindössze 6 százalékuk gondolja azt, hogy a liberálisokkal kötött együttműködés egy következő választás után is folytatódhat. 

A Liberális Demokraták és a Konzervatív Párt az elmúlt időszakban két fontos témában is ellentétes álláspontra helyezkedtek. A májusi, választási rendszerről szóló népszavazás ügyében a Konzervatív Párt a jelenlegi „First Past The Post” (FPTP), azaz a „győztes mindent visz” rendszerének megtartásáért, míg a liberálisok az Ausztráliában is alkalamzott Alternative Vote (alternatív szavazat) rendszer átvétele mellett kampányol majd. A miniszterelnök álláspontja szerint az Alternative Vote (AV) módszere bonyolult, emellett igazságtalan eredményeket és bizalmi vákumot szül a politikai rendszerben. 

A liberálisokat vezető Nick Clegg a miniszterelnök multikulturalizmusról szóló februári beszédében elhangzottakkal is ellentétes álláspontot fogalmazott meg. Cameron egy Münchenben tartott biztonságpolitikai konferencián elfogadhatatlannak tartotta azt a politikát, amely arra ösztönzi a fejlett országokba bevándorló kisebbségeket, hogy még csak meg se próbáljanak asszimilálódni – például a brit kultúrába. Mindezen állításokkal szemben Nick Clegg úgy fogalmazott: „a multikulturalizmus egy nyitott és magabiztos társadalmat fémjelez egy olyan folyamatot, amelyben az emberek tiszteletben tartják egymést és kommunikálnak ahelyett, hogy falakat építenéntek maguk köré.”

Kósa Lajos Ferenc

Friss hírek