FT: Kína le akarja váltani a hongkongi főkormányzót

Peking le akarja váltani Carrie Lam hongkongi főkormányzót, aki tehetetlennek bizonyult a hónapok óta tartó, egyre erőszakosabb tüntetésekkel szemben – írta szerdán a Financial Times című brit napilap.

A tüntetők többsége Lam lemondását követeli, aki 2017 közepe óta vezeti a Kínának 1997-ben visszaszolgáltatott egykori brit gyarmatot.

Peking eddig teljes támogatásáról biztosította a hongkongi vezetőt, és elítélte a június óta nagyobb autonómiát és több polgárjogot követelő tüntetők erőszakos cselekményeit.

A Financial Times úgy tudja, hogy a pekingi vezetés tervet dolgoz ki a főkormányzó leváltására és egy ideiglenes vezető kinevezésére. A lap meg nem nevezett forrásai szerint Carrie Lam menesztésének előfeltétele a rend visszaállítása, mert így elkerülhető a látszat, hogy a hatóságok engedtek az erőszaknak.

A Financial Times értesülései szerint amennyiben Hszi Csin-ping kínai elnök jóváhagyja Lam menesztését, utódja márciusban léphet hivatalba.

A kínai külügyminisztérium nem sokkal később tagadta a lapban megjelent állításokat. Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján szóbeszédnek nevezte az értesülést, amely mögött politikai szándékot sejt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »