Mexikó lett a kínai autógyártók kiskapuja a kontinensre

Az amerikai hatóságokat aggasztja a kínai autóipari befektetések közelgő beáramlása Mexikóba, különösen a három nagy kínai elektromos járműgyártó megjelenése az Egyesült Államok déli határánál – derül ki kormányzati illetékesek nyilatkozataiból, melyeket a Financial Times idézett.

A kínai MG, a BYD és a Chery idén tárgyalásokat folytatott a mexikói hatóságokkal gyárak építésének helyszíneiről, emellett egy másik kínai cég 12 milliárd dolláros akkumulátorgyár építését tervezi Mexikóban.

A SAIC tulajdonában lévő MG 1,5-2 milliárd dollárt tervez költeni egy mexikói üzem építésére, a BYD pedig az első szakaszban több százmillió dollárt kíván befektetni.

Jelenleg a kínai autók adják az összes mexikói autóeladás mintegy 20 százalékát, míg hat éve ez gyakorlatilag nulla volt. Mindez két fő tényezőnek köszönhető:

  • A kínai fogyasztók elektromos járművek felé történő nagymértékű elmozdulása miatt az ország gyártóinak sok olyan benzinüzemű járművük maradt, melyeket a hazai igények változása miatt külföldön kellett értékesíteniük.
  • Eközben a koronavírus terjedését követő lezárások miatt ellátási lánc problémák alakultak ki a globális autógyártóknál, ami az árak emelkedését okozta. mindez pedig lehetővé tette a kínai Chery, JAC, SAIC és más gyártók számára, hogy a fogyasztók számára megfizethetőbb lehetőségekkel álljanak elő az európai és amerikai piacokon.

Az Egyesült Államok jelenleg arra törekszik, hogy kiiktassa a kínai alkatrészeket saját ellátási láncaiból, és a tavaly elfogadott inflációcsökkentési törvény részeként szigorú korlátozásokat vezetett be ezek használatára vonatkozóan – mindez azonban a mexikói eladásokat és beruházásokat nem érinti.

Mexikó Latin-Amerikai második legnagyobb gazdasága, egyben a világ hetedik legnagyobb autógyártója.

Az amerikai kormányzat pedig attól tart, hogy a kínai vállalatok képesek lesznek megkerülni a korlátozásokat azáltal, hogy Mexikóban gyártanak termékeket, és olcsóbb elektromos járművekkel árasztják el az amerikai piacot.

https://www.instagram.com/p/C0bmK5TOPEV/

Forrás: MTI / FT / Businessweek

Hozzászólások ()

Friss hírek