A számok nem hazudnak: rossz ötlet volt a Brexit

Fél százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) értéke tavaly decemberben – közölte pénteken a brit statisztikai hivatal (ONS). Novemberben 0,1 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban havi összevetésben.

A decemberi visszaesés ellenére Nagy-Britannia szűken ugyan, de egyelőre elkerülte a recessziót: az ONS pénteki első becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben stagnált a GDP-érték a szeptemberben véget ért harmadik negyedévéhez képest. A tavalyi harmadik negyedévben a brit hazai össztermék 0,3 százalékkal csökkent a statisztikai hivatal felülvizsgált adatai szerint.

Az általánosan elfogadott technikai meghatározás alapján egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha a GDP-érték két egymást követő negyedévben visszaesik.

Az ONS számításai alapján mindez együtt azt jelenti, hogy a brit hazai össztermék 2022 negyedik negyedévében 0,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2019 azonos időszakában, vagyis a nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes negyedévben.

A brit statisztikai hivatal pénteki elemzése szerint ez egyben azt is jelenti, hogy egyedül Nagy-Britannia nem hozta még be a koronavírus-sokk okozta gazdasági veszteséget a hét vezető ipari gazdaság csoportjának (G7) azon hat országa közül, amely már ismertette tavalyi negyedik negyedéves GDP-eredményét.

  • Az IMF sem bizakodó

A Nemzetközi Valutaalap múlt héten felfelé módosította az idei évre vonatkozó globális növekedési előrejelzését, de figyelmeztetett arra, hogy a magasabb kamatlábak és Oroszország ukrajnai inváziója valószínűleg továbbra is nyomasztani fogja a gazdasági aktivitást.

Az IMF legfrissebb gazdasági előrejelzése szerint a világgazdaság idén 2,9%-kal fog növekedni – ez 0,2 százalékpontos javulást jelent az előző, októberi előrejelzéshez képest. A felülvizsgált szám még mindig ugyanakkor még mindig visszaesést jelent a 2022-es 3,4%-os bővüléshez képest.

Nagy-Britanniát tekintve a legrosszabbak a kilátások, a vizsgált országok közül az IMF egyedül itt várja a GDP visszaesését (-0,6%), azaz a brit gazdaság még a szankciók által sújtott Oroszországnál (várt érték: +0,3%) is gyengébben teljesíthet.

https://www.instagram.com/p/CoH4mn6sN0H/

Az ONS kimutatása szerint az Egyesült Államok hazai összterméke 5,1 százalékkal, Kanadáé 3,5 százalékkal, Franciaországé 1,2 százalékkal, Németországé 0,2 százalékkal, Olaszországé 1,8 százalékkal meghaladja a járvány előtti szintet. Japán esetében még nem ismert ez az adat.

A Bank of England idei első pénzügypolitikai jelentésében még azt valószínűsítette, hogy a GDP-érték 0,1 százalékkal nőtt 2022 utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest. A brit jegybank jelenleg érvényes – az új adatok nyomán valószínűleg felülvizsgálatra szoruló – előrejelzése szerint a brit GDP az idén 0,5 százalékkal, 2024-ben 0,25 százalékkal csökken.

Ez sokkal sekélyebb recessziós pálya a Bank of England által korábban vártnál: az előző negyedéves pénzügypolitikai jelentésben még az szerepelt, hogy 2023 egészében a brit gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal, 2024-ben 1 százalékkal esik vissza.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / CNBC / IMF

Hozzászólások ()

Friss hírek