A Balti-tengeren gyakorlatozik a NATO

A Northern Coasts (Északi partok) elnevezésű haditengerészeti gyakorlat két hétig tart, helyszíne a Balti-tenger középső és keleti térsége, valamint Lettország és Észtország egyes területei. A német hadsereg (Bundeswehr) tájékoztatása szerint nagyjából 30 hajó és tengeralattjáró, 20 repülőgép és több szárazföldi egység vesz részt rajta mintegy 3200 katonával.

A hadgyakorlatot 2007 óta évente tartják meg, felváltva Dánia, Finnország, Németország és Svédország vezetésével. Az idén az Egyesült Államok, Belgium, Észtország, Franciaország, Hollandia, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Olaszország haditengerészete csatlakozott.

A német Hamburg és Hessen hadihajók a rigai kikötőben. Kép forrása: NATO / Deutsche Marine

A német haditengerészet (Marine) rostocki parancsnokságából irányított művelet első szakasza egy úgynevezett harcképesség-fokozó gyakorlat (Combat Enhancement Training – CET), amelyen a többi között a védekezést gyakorolják például a levegőből vagy tengeralattjárókról érkező fenyegetések ellen.

A második szakasz egy haderőintegrációs gyakorlat (Force Integration Training – FIT), amely az egységek közötti kommunikáció és együttműködés fejlesztését szolgálja.

A művelet történetében először egy „reális forgatókönyvet” gyakorolnak, amely a „szövetségi védelemről” szól – emelte ki Stephan Haisch tengernagy, a gyakorlat vezetője.

A mintegy 400 ezer négyzetkilométer területű Balti-tenger a világ egyik legforgalmasabb vízi szállítási útvonala, naponta nagyjából 2500 teherhajó használja, és a személyszállításban és a halászatban is kiemelt jelentőségű.

Biztonsága Németországnak is rendkívül fontos, ezt mutatja például, hogy a partjainál fekvő országok közül négynek – Dánia, Finnország, Lengyelország, Svédország – Németország az első számú kereskedelmi partnere, és az összes többinél is benne van a legfontosabb öt kereskedelmi partner között. Az esetleges tengeri blokádok vagy fegyveres konfliktusok megszakíthatják ezeket a kereskedelmi kapcsolatokat, ami a mindennapi élethez szükséges alapvető termékek, például az üzemanyag ellátását is megzavarhatja.

Ugyanakkor a Balti-tenger katonailag is kiemelt terület, a NATO egyik fő ellátási útvonala a szövetség baltikumi tagjai és Finnország felé. Ugyancsak fontos biztonsági szempont, hogy szélerőműparkoktól adatkábeleken át földgázvezetékekig az úgynevezett kritikus, az egyes országok működéséhez elengedhetetlen infrastruktúrához tartozó létesítmények egész sora működik a Balti-tengeren – fejtették ki a gyakorlatról készített tájékoztatóban.

Forrás: MTI / NATO

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »