Nem ismeri el a megszállt ukrajnai területeken tartott választásokat az EU

Az Európai Unió elítéli és jogtalannak tartja, hogy a Krími Autonóm Köztársaságban és Szevasztopol városában, valamint Ukrajna Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon régiójának egyes részein Oroszország regionális és helyhatósági választásokat tartott szeptember 8-10. között – közölte Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

Brüsszelben kiadott közleményében Borrell hangsúlyozta: az Európai Unió nem ismeri el, és nem is fogja elismerni „úgynevezett választások” megtartását az Oroszország által ideiglenesen megszállt ukrán területeken, sem azok eredményeit.

„Határozottan elutasítjuk Oroszország újabb hiábavaló kísérletét arra, hogy legitimálja vagy normalizálja illegális katonai ellenőrzését és az ukrán területek egyes részeinek annektálására tett kísérletét. Ez a nemzetközi jognak, egyebek között az ENSZ Alapokmányának, valamint Ukrajna függetlenségének, önállóságának és területi egységének újabb nyilvánvaló megsértését jelenti” – fogalmazott.

Oroszország politikai vezetése és azok, akik részt vesznek és részt vettek a választások megszervezésében, szembesülni fognak ezeknek az illegális cselekményeknek a következményeivel – jelentette ki.

Borrell hangsúlyozta, hogy a „jogtalanul megtartott választások” az orosz útlevelek jogtalan kibocsátása, az ukrán gyermekek erőszakos elhurcolása, az emberi jogok széles körű és szisztematikus megsértése, valamint az ukrán állampolgárok megfélemlítése és fokozódó elnyomása közepette zajlottak Oroszország és törvénytelenül kinevezett orosz hatóságok által Ukrajna ideiglenesen megszállt területein.

Kijelentette: Oroszországnak azonnal, teljesen és feltétel nélkül ki kell vonnia csapatait és katonai felszerelését Ukrajna egész területéről a nemzetközileg elismert határain kívülre. Az Európai Unió felszólítja Oroszországot, hogy tegyen eleget az emberi jogokkal és alapvető szabadságokkal kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeinek, és vonja vissza elnyomó jogszabályait – tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek