Adósminősítés nélkül maradhat Fehéroroszország

Az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő felfüggesztette Fehéroroszország szuverén besorolását, amit a szükséges információk hiányával indokolt, és azt is jelezte, amennyiben ésszerű időn belül Fehéroroszország nem juttatja el a szükséges adatokat, az S&P visszavonja a minősítéseket.

Fehéroroszország devizában fennálló hosszú és rövid távú minősítése „SD/SD” , míg helyi valutában „CCC/C” az S&P-nél. Ezek egyike sem befektetési fokozat. Az „SD” azt jelenti, hogy szelektíven nem teljesített bizonyos kötelezettségeket. A „CCC” adósbesorolással rendelkező gazdaság sebezhető, és kedvező üzleti, pénzügyi és gazdasági feltételektől függ, hogy teljesíti-e pénzügyi kötelezettségeit. Az ennél két fokozattal még alacsonyabb „C” minősítés már azt jelenti, hogy a minősített gazdaság esetleg csődben vagy hátralékban van, de továbbra is fizeti kötelezettségeit.

A hitelminősítő honlapján olvasható közleményében megjegyezte, hogy nem rendelkezik adatokkal a kormány költségvetésének végrehajtásáról, adósságállományának összetételéről és az adósságtörlesztés ütemezéséről.

Az S&P rámutatott arra, hogy visszaállítja a minősítéseket, amennyiben a hiányzó adatok elérhetővé válnak, és arra a következtetésre jut, hogy azok megfelelnek a hitelminősítő megbízhatósági elvárásainak.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »