Kína szerint sérti a korábbi megállapodásokat a tajvani-amerikai fegyverüzlet

Kína pénteken felszólította az Egyesült Államokat, hogy azonnal vonja vissza a tajvani régiónak történő fegyvereladást, mondván, hogy az ügylet súlyosán sérti az „egy Kína” elvét.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője szokásos sajtótájékoztatóján ismét kijelentette, hogy a Tajvannak szánt fegyverszállítások sértik a három kínai-amerikai közös nyilatkozatot is, különösen azt, amelyet a két ország 1982. augusztus 17.-én adott ki. Ebben az Egyesült Államok kormánya kinyilvánította, hogy nem törekszik hosszú távú fegyvereladásokra Tajvan számára, továbbá sem mennyiségben, sem értékben nem növeli fegyvereladásait Tajvannak.

Vang azt mondta, hogy az eladás sérti a nemzetközi jogot és a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit is, aláássa Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit, veszélyezteti a Tajvani-szorosban a békét és a stabilitást, emellett rendkívül rossz jelzést küld ezzel a Tajvan függetlenségét támogató szeparatista erőknek. Ezért Kína határozottan elutasítja, és komoly intézkedéseket fog tenni nemzeti szuverenitásának és területi integritásának érdekében.

„Sürgetjük az Egyesült Államokat, hogy kövesse az egy Kína elvét és a három kínai-amerikai közös közleményben foglaltakat, és azonnal vonja vissza a Tajvanra tervezett fegyvereladást” – mondta a szóvivő.

Csu Feng-lien, a kínai államtanács tajvani ügyek hivatalának szóvivője egy újságíró kérdésére válaszolva szintén határozottan kifejezte Peking ellenállását az ilyen ügyletekkel szemben. Csu azzal vádolta a tajvani Demokratikus Progresszív Pártot, hogy a tajvaniak nehezen megkeresett pénzét fegyverek vásárlására használja fel, ezzel táplálva a tajvani függetlenség szeparatista tevékenységét. Hozzátette, hogy ez a megközelítés nem vezet a biztonság fokozásához.

Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) a héten jelentette be, hogy az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta az F-16-os vadászrepülőgépekhez szükséges infravörös kereső- és nyomkövető rendszerek és egyéb berendezések eladását Tajvan számára, mintegy 500 millió dollár értékben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek