Ismét lépett a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 5,00 százalékról 5,25 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot a szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén. A lépés megfelelt a többségi piaci várakozásoknak.

A kamat legutóbb 2006 júniusától 2007 szeptemberéig állt 5,25 százalékon, amikor 4,75 százalékra csökkentették.

A Fed 2022 márciusában vetett véget a gazdaságösztönző célú „zéró-közeli” kamatpolitikájának, amikor a 2020 márciusa óta érvényes 0,25 százalékról 25 bázisponttal 0,50 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot. A jelenlegi monetáris szigorító fázist az infláció visszaszorítása érdekében indította el.

https://www.instagram.com/p/CrzhNyyv2lU/

A Fed a döntés indoklásában megállapítja, hogy a gazdaság szerény mértékben bővült az első negyedévben, de a munkahelyek száma erőteljesen növekedett az elmúlt hónapokban, a munkanélküliségi ráta pedig alacsony maradt. Az infláció azonban továbbra is magas.

A Fed megítélése szerint az amerikai bankrendszer szilárd és ellenállóképes. A hitelfelvételi kondíciók szigorodása nehezen megbecsülhető mértékben lesz hatással a lakosság és a vállalkozások gazdasági aktivitására, a munkaerőfelvételre és az infláció alakulására.

A bank monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) elsősorban az inflációs kockázatok alakulására összpontosítja a figyelmét. A monetáris politika célja hosszabb távon – a maximális foglalkoztatás mellett – az infláció két százalékos cél közelébe történő leszorítása.

A közlemény leszögezi, hogy a bizottság készen áll a monetáris politikai irányvonalának szükség szerinti kiigazítására, amennyiben olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a FOMC céljainak elérését.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: fontos támaszt tesztel ma a DAX

A csütörtöki kereskedés az európai piacokon a befektetői hangulat kisebb javulását hozta, de a német határidős index (DE30) még mindig az 50 napos exponenciális mozgóátlag (kék görbe) és a 15 700 pontos lélektani szint által meghatározott tartományon belül forog.

Read More »

Az EP aggódik a 2024-es magyar soros elnökség miatt

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el, amelyben a képviselők elítélték, hogy Magyarországon szándékos erőfeszítéseket tesznek az uniós értékek szisztematikus aláásására, ez pedig aggodalomra ad okot, mert jövőre Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Read More »