Az USA mégis elkerüli a fizetésképtelenséget

A költségvetésről szóló megállapodással elkerülhető az Egyesült Államok számára katasztrofális fizetésképtelenség – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap este Washingtonban, miután a Képviselőház elnökével véglegesítették a szombaton megkötött egyezséget.

Az elnök vasárnap egyeztetett Kevin McCarthy-val a Képviselőház republikánus vezetőjével. Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy már a tárgyalások elején világossá tették: csak kétpárti megállapodással tudnak előrelépni, ugyanakkor hozzátette, hogy kevés engedményt kellett tennie a republikánusok felé.

Az elnök vasárnap magabiztosan nyilatkozott a jogszabály e heti elfogadásáról is, és úgy fogalmazott: biztos abban, hogy a költségvetési kiadáscsökkentésről és az államadósság-korlát emeléséről szóló jogszabály elé kerülhet aláírásra.

Az elnök még szombaton kiadott közleményében fontos lépésnek nevezte az egyezséget abba az irányba, hogy úgy csökkentsék az állam kiadásait, hogy közben megvédik a dolgozó emberek számára rendelkezésre álló fontos programokat és biztosítják a gazdasági növekedést.

https://www.instagram.com/p/Cszxb1_J7DY/

McCarthy vasárnap szintén úgy nyilatkozott, hogy a republikánusok ugyan nem kaptak meg mindent, amit elvártak, viszont a demokratáknak jóval nagyobbat kellett hátra lépniük. A republikánus házelnök a tárgyalásokon általa elért eredmények között említette, hogy a kormányzat visszavonja a szövetségi adóhatóság költségvetésének 2023-as növelését, valamint, hogy visszakerül a költségvetésbe a koronavírus-járvány hatásának enyhítésére létrehozott alap megmaradt összege is.

Elmondása szerint a Kongresszus minden idők legnagyobb költségvetési kiadáscsökkentéséről szavaz. Megerősítette, hogy az alsóházi szavazásra legkorábban 72 órával az után kerülhet sor, hogy elkészül a törvényjavaslat végleges szövege. Kevin McCarthy házelnökké választásakor tett ígérete volt, hogy minden törvény esetében legalább három napnak kell rendelkezésre állnia, hogy a képviselőknek legyen idejük elolvasni és megfontolni a jogszabálytervezeteket, mielőtt szavaznak róluk.

A demokraták vezette Fehér Ház és a Képviselőházat vezető republikánusok között hetek óta tartó kiélezett tárgyalások tétje az államadósság-plafon megemelése volt, aminek hiányában az Egyesült Államok június elejétől nem lenne képes törleszteni lejáró államadósságát.

A megállapodásról előzetesen megjelent információk alapján a költségvetési kiadáscsökkentésért cserébe a republikánusok hozzájárulnak az amerikai államadósság felső határának megemeléséhez két évre, ami mintegy 4 ezer milliárd dollárt jelent.

Az Egyesült Államok szövetségi államadóssága meghaladja 31 ezer milliárd dollárt, ezzel elérte a törvény által jelenleg engedélyezett maximális szintet.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek