Újra emelni kell az amerikai adósságplafont – ez lesz a 79. alkalom

1917-ben az amerikai Kongresszus létrehozott egy úgynevezett adósságplafont, ami az amerikai kormány által felvehető maximális szövetségi adósságot határozza meg. Az adósságplafont 1960 óta 78 alkalommal emelték vagy módosították, és a tárgyalások gyakran a végsőkig elhúzódnak.

Az Egyesült Államok teljes államadóssága és az adósságplafon 2023 januárjában egyaránt 31,4 billió dollár volt, amit most újra emelni kellene az ország zökkenőmentes működéséhez, de ehhez kétpárti egyeztetés szükséges.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter tegnap arra figyelmeztetett, hogy az amerikai adósságplafon emelésének elmaradása súlyos következményekkel járhat, amennyiben nem születik megállapodás a szövetségi kormány hitelfelvételi lehetőségeinek növeléséről még ebben a hónapban, június elejére kifogyhatnak a pénzből.

A Financial Times értesülései szerint Biden elnök kedden találkozik a kongresszus vezetőivel, hogy megpróbálják megoldani az adósságplafon-válságot. Ez az elmúlt 78 alkalommal persze sikerült, de gyakran az utolsó pillanatra maradt a döntés – most sem várható másképp…

https://www.instagram.com/p/Cr-4g3psTq3/

Forrás: Bloomberg Business / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »