Újra emelni kell az amerikai adósságplafont – ez lesz a 79. alkalom

1917-ben az amerikai Kongresszus létrehozott egy úgynevezett adósságplafont, ami az amerikai kormány által felvehető maximális szövetségi adósságot határozza meg. Az adósságplafont 1960 óta 78 alkalommal emelték vagy módosították, és a tárgyalások gyakran a végsőkig elhúzódnak.

Az Egyesült Államok teljes államadóssága és az adósságplafon 2023 januárjában egyaránt 31,4 billió dollár volt, amit most újra emelni kellene az ország zökkenőmentes működéséhez, de ehhez kétpárti egyeztetés szükséges.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter tegnap arra figyelmeztetett, hogy az amerikai adósságplafon emelésének elmaradása súlyos következményekkel járhat, amennyiben nem születik megállapodás a szövetségi kormány hitelfelvételi lehetőségeinek növeléséről még ebben a hónapban, június elejére kifogyhatnak a pénzből.

A Financial Times értesülései szerint Biden elnök kedden találkozik a kongresszus vezetőivel, hogy megpróbálják megoldani az adósságplafon-válságot. Ez az elmúlt 78 alkalommal persze sikerült, de gyakran az utolsó pillanatra maradt a döntés – most sem várható másképp…

https://www.instagram.com/p/Cr-4g3psTq3/

Forrás: Bloomberg Business / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »