Konzervatív győzelem a spanyol helyhatósági választásokon

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) nyerte a helyhatósági választásokat a szavazatok hétfő hajnali, 99 százalékot meghaladó feldolgozottsága alapján.

A Néppártra a választásra jogosultak több mint 31,5 százaléka, 7 millió szavazó voksolt, míg az országot koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE) a szavazók 28,1 százaléka, 6,2 millió ember támogatta.

A helyhatósági választásokon Spanyolország 17 tartománya közül 12-ben döntöttek most a régió vezetéséről és autonóm parlamentjének összetételéről, emellett több mint nyolcezer település önkormányzatának képviseletéről is szavaztak. A 63,9 százalékos választási részvétel 1,3 százalékkal maradt el a négy évvel ezelőtti eredménytől.

A PSOE vereséget szenvedett a tartományok többségében, köztük olyan régióban is, amelyeket eddig irányított – ilyen például Valencia, Kantábria vagy Aragónia.

A városok esetében a konzervatívok két ciklus után újból nyerni tudtak például Valenciában – amely korábban több mint húsz évig a párt fontos bázisa volt -, ráadásul győzedelmeskedtek az andalúziai Sevillában, amelyet 1999 óta folyamatosan a PSOE vezetett. A madridi autonóm tartományban és a fővárosban a PP megtartotta az irányítást, s mindkét választást abszolút többséggel nyerte, így önálló kormányzásra készülhet.

A tartományok és városok többségéről – ahol a konzervatívok nagyon szűk különbséggel végeztek az élen – nem mondható el ugyanez, így a többség megszerzéséhez más párttal, pártokkal kell együttműködést kötniük.

A spanyol sajtó a politikai palettán a PP-től jobbra elhelyezkedő Vox pártot nevesíti lehetséges szövetségesként, ahogy arra már a most lezárult ciklusban is volt példa. A pártok a választást megelőzően nem kötöttek együttműködési megállapodást.

A szavazás legnagyobb vesztese az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt, amely 1,3 százalékos támogatottságával lényegében eltűnt a politikai térképről.

A helyhatósági választásokat az év végén esedékes parlamenti választások főpróbájának tartják Spanyolországban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Frorás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »