Tényleg fizetésképtelenné válhat az USA

Joe Biden amerikai elnök a hirosimai G-7-csúcson nyilatkozva felszólította a republikánusokat, hogy változtassanak álláspontjukon az ország fizetésképtelenségével fenyegető költségvetési vitában, a republikánusok szerint viszont a Fehér Ház nem a megegyezés irányába, hanem éppen visszafelé halad a tárgyalásokon.

Biden vasárnap a G7-csoport csúcstalálkozójának zárónapján tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a képviselőházi republikánusoknak el kell mozdulniuk „szélsőséges álláspontjukról”. Az elnök szerint nem lehetséges kétpárti megállapodás, ha abban csak és kizárólag a republikánus párt feltételei jelennek meg. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy ő „megtette a maga részét” a megállapodás érdekében, és azzal vádolta a republikánusok egy részét, hogy politikai megfontolásokból gátolják azt.

Azt is közölte, hogy Japánból való elindulása után már az elnöki gépről fel fogja hívja Kevin McCarthy-t, a képviselőház elnökét, mert szerinte a házelnök közvetlenül vele akar egyeztetni. Hozzátette, hogy a véleménykülönbségek ellenére a kompromisszum elérhető közelségben maradt.

A legfejlettebb országokat tömörítő G7-csoport csúcstalálkozóján résztvevő állam- és kormányfők a tudósítások szerint aggodalmukat fejezték ki egy esetleges amerikai fizetésképtelenség miatt, amivel kapcsolatban Joe Biden arról biztosította őket, hogy ez nem fog bekövetkezni.

Kevin McCarthy vasárnap megerősítette, hogy még aznap telefonon egyeztet az elnökkel. A Fox News reggeli műsorában az államadósság-plafon megemeléséről szóló vitával kapcsolatban kifejtette, hogy az ország bevételei rekordmagasságban vannak, ezért a kiadási oldal jelenti a problémát, ott kell csökkentést elérni. Emellett változtatást sürgetett a munkaerőpiacon annak érdekében, hogy minél többen dolgozzanak, és minél kevesebben részesüljenek különböző szociális juttatásokban munkanélküliségük miatt. Emellett az államháztartásról szóló vita céljának nevezte a Kínának való eladósodás mérséklését és az infláció csökkentését is.

A vezető republikánus politikus szombaton a közösségi médiában közzétett bejegyzésében hangot adott annak a véleményének, miszerint a Fehér Ház visszalépett a tárgyalásokon. Úgy fogalmazott: Joe Biden inkább hajlandó az első amerikai fizetésképtelenség elnökévé válni, mint hogy ellentmondjon a radikális szocialistáknak, akik jelenleg meghatározzák a demokrata párt irányvonalát”.

A republikánusok és a Fehér Ház tárgyalódelegációja között pénteken délelőtt félbeszakadtak az egyeztetések az államadósság-plafonról szóló tárgyalásokon, amelyeket a múlt héten Joe Biden és Kevin McCarthy találkozója indított újra.

A tárgyalások tétje, hogy az Egyesült Államok júniusban képes lesz-e törleszteni államadósságának lejáró részét. Ezt csak abban az esetben tudja megtenni, ha a kongresszus elfogadja az államadósság-korlát emeléséről szóló törvényt, ugyanis az ország a jelenlegi 31 ezer milliárd dolláros kötelezettséggel már elérte a felső plafont.

Ugyan a republikánusok vezette képviselőház április végén elfogadott egy törvényt az adósságplafon 1500 milliárd dolláros megemeléséről, de az olyan költségvetési kiadáscsökkentést is előír, amelybe a demokrata törvényhozók és a demokrata elnök sem megy bele. Joe Biden is közölte, hogy mindenképpen vétót emelne a jogszabály ellen.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Csehországban az átlagbérnél 30%-kal magasabb lesz a tanárok fizetése

Az országos bruttó átlagbérek legalább 130 százalékára emelkedik jövő januártól a pedagógusok havi fizetése Csehországban. A vonatkozó törvények módosításait a képviselőház korábbi igenje után csütörtökön a felsőház, a szenátus is elfogadta. A jogszabály életbe lépéséhez most már csak az államfő aláírása szükséges, ami ebben az esetben csak formalitás.

Read More »