Lengyelország is ellenzi a minősített többségű döntéshozatal bevezetését

Magyarország és Lengyelország az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájában az egyhangúság szabályának fenntartását szorgalmazza, ami nyers válasz arra a hétfőn elindult javaslatra, amely a minősített többség bevezetését és a vétójog megszüntetését szorgalmazza.

 

Hétfőn tíz uniós tagállam külügyminisztere különmegbeszélést tartott Brüsszelben annak érdekében, hogy előmozdítsa azt a német javaslatot, miszerint a hatékonyság és a nemzetközi súly növelése érdekében külpolitikai kérdésekben egyhangúság helyett minősített többséggel hozzanak döntéseket.

A kezdeményezést Németországon kívül Spanyolország, Belgium, Szlovénia, Finnország, Luxemburg, Hollandia, Románia, Franciaország és Olaszország is támogatja.

Lengyelország és Magyarország a másik oldalon

„Természetesen a másik oldalon is szerveződik egy csapat, ha szabad mondanom. Tárgyalást folytattunk nagyköveti szinten itt Brüsszelben” – mondta Szíjjártó Péter magyar külügyminiszter újságíróknak.

Később lengyel kollégája, Zbigniew Rau nyilvánosan is támogatásának adott hangot:

„Lengyelország soha nem fogja támogatni azt az elképzelést, hogy a közös kül- és biztonságpolitikában az egyhangúságról a minősített többségi szavazásra térjenek át #QMV” – írta Rau a Twitteren.

  • Kapcsolódó cikkeink:
https://www.instagram.com/p/CslLysLt6id/

Forrás: Euronews / Instagram / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek