Joe Biden biztonsági kérdésekről tárgyalt a japán kormányfővel

Elsősorban biztonsági kérdések szerepeltek Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán kormányfő hirosimai tárgyalásának napirendjén – derül ki a washingtoni Fehér Ház csütörtökön kiadott közleményéből. A két vezető ismételten kiállt Ukrajna támogatása mellett, és kifejezte: határozottan elleneznek minden kísérletet a Tajvani-szoros status quójának erőszakos megváltoztatására.

Mindkét vezető megerősítette elhatározását arra, hogy továbbra is támogatja az „Oroszország brutális és törvénytelen inváziójától magát védő Ukrajnát”, és elkötelezte magát amellett, hogy szorosan együttműködik a regionális biztonsági kihívások kezelésében. Külön is kiemelték Észak-Korea nukleáris és ballisztikusrakéta-programját, valamint Kína „kényszerítő magatartását”, amely „ellentétes a nemzetközi joggal”.

Joe Biden hangoztatta, hogy Washington és Tokió szövetsége a térségi béke és haladás sarokköve, és megerősítette az Egyesült Államoknak az ország képességeinek teljes skáláját magába foglaló, kiterjesztett elrettentésre tett korábbi kötelezettségvállalását Japán irányába.

https://www.instagram.com/p/CsYz_Whuzza/

A két fél sorra vette a védelmi együttműködés fokozásának lehetőségeit a Japán által felülvizsgált stratégiai dokumentumok és a megnövekedett védelmi beruházások nyújtotta új lehetőségek tükrében. Az észak-koreaiak által elrabolt japánok ügyében Biden azonnali megoldást sürgetett.

Az amerikai elnök hangsúlyozta a többoldalú együttműködés fokozásának fontosságát az indiai-csendes-óceáni térségben, különösen Dél-Koreával, az úgynevezett Quad együttműködéshez tartozó országokkal – köztük Ausztráliával és Indiával -, továbbá Délkelet-Ázsiával és a csendes-óceáni szigetekkel. Az elnök elismerését fejezte ki Kisida miniszterelnöknek a Szöullal fenntartott kétoldalú kapcsolatok javítására tett „bátor erőfeszítéseiért, amelyek hozzájárulnak a regionális stabilitás és jólét fokozásához”.

Joe Biden részt vesz a legfejlettebb iparú államokat tömörítő G7 csoport pénteken kezdődő csúcstalálkozóján, amelyre vendégként Ausztrália, Dél-Korea és India miniszterelnökét is meghívták.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

3-as szintű önvezetési engedélyt kapott a Mercedes Kaliforniában

A Mercedes lett az első autógyártó, amely 3-as szintű önvezető technológiával szerelt járművek értékesítésére kapott engedélyt Kaliforniában, ezzel pedig megelőzte a Teslát, melynek járművei jelenleg csak 2-es szintű autonómiával rendelkeznek. A Mercedes-Benz újítása az S-osztályú és az EQS járművekben opcióként lesz elérhető.

Read More »

Alakul az új uniós migrációs csomag

Az új csomag a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le, mely lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy válasszanak a szolidaritás különböző formái közül, nagy rugalmasságot biztosítva az eltérő igényekkel rendelkező tagállamok számára.

Read More »