Hazaküldené a menekülteket a török ellenzék vezetője

Kemal Kilicdaroglu török ellenzéki államfőjelölt csütörtökön Ankarában kijelentette, hogy megválasztása esetén az összes menekültet hazaküldené.

Kilicdaroglu, aki a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, a párt székházában tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „mihelyt hatalomra kerülök, az összes menekültet hazaküldöm, pont.”

A politikus azzal vádolta Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy nem állt ki az ország határaiért, becsületéért. „Tudatosan több mint 10 millió menekültet hoztál ebbe az országba” – hangoztatta, hozzátéve: „ez sem volt elég, importszavazatok biztosítása érdekében árverésen eladtad a török állampolgárságot”.

Kilicdaroglu úgy vélte, hogy Erdogan menekültté tette a saját állampolgárait, és ha a jelenlegi államfő maradna, még több mint 10 millió menekült jönne Törökországba.

A politikus korábban, egy április végi kampányrendezvényén még azt mondta, hogy két éven belül minden szíriai menekültet hazaküldene, most azonban már az összes menekültről beszélt.

https://www.instagram.com/p/CsYzzyQouIY/

A kis-ázsiai országban a vasárnapi államfőválasztás első fordulóját a hivatalban lévő elnök nyerte meg a szavazatok 49,51 százalékával. Az abszolút többség hiányában azonban május 28-án második fordulót tartanak a legjobban szereplő két jelölt részvételével. Kilicdaroglu, akit egy hatpárti ellenzéki pártszövetség jelölt, a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg.

Az elnökválasztás első fordulójának harmadik helyezettje, Sinan Ogan, aki bevándorlóellenes politikusként 5,17 százalékot kapott, a napokban dönt arról, hogy a második fordulóban Erdogant vagy Kilicdaroglut támogatja-e.

Törökországban él a világon a legtöbb menekült; a hivatalos számok fényében nagyjából 4 millió.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »