Berobbantak a német autópiacra a kínai gyártók

A Kínából Németországba exportált elektromos autók piaci részesedése az első negyedévben több mint megháromszorozódott, ami aggasztó jel a német autógyártók számára, akiknek nehéz lépést tartaniuk a gyorsan fejlődő kínai riválisokkal.

Január és március között a Németországba importált elektromos autók 28 százaléka érkezett Kínából, szemben az előző év azonos negyedévének 7,8 százalékával – közölte pénteken a német statisztikai hivatal.

Kína, a világ legnagyobb autópiaca egyre gyorsabban halad az elektromos jövő felé, mindez pedig értelemszerűen nem teszi boldoggá a nagy német autógyártókat, köztük a Volkswagen-csoportot, a BMW-t és a Mercedest, hiszen egyre komolyabb konkurenciát jelentenek az olcsóbban árazott kínai konkurensek. A kínai BYD Németország és Nyugat-Európa mellett Latin-Amerikában is terjeszkedik, a korábban brit kézben lévő, ma már kínai tulajdonú MG pedig tavaly óta már Magyarországon is jelen van.

Nem csak az autóipar érintett

„Számos, a mindennapi élethez szükséges termék, valamint az energetikai átálláshoz szükséges áruk és nyersanyagok is nagymértékben Kínából származnak” – jelentette a hivatal.

A Németországba importált hordozható számítógépek 86 százaléka, az okostelefonok és telefonok 68 százaléka, a lítium-ion akkumulátorok 39 százaléka érkezett Kínából a negyedévben. Ráadásul az elektromos autók és szélturbinák építéséhez nélkülözhetetlen ritkaföldfémek esetében Németország és az Európai Unió egésze több mint 90 százalékban függ a Kínából származó szállításoktól – állapította meg a DIW kutatóintézet decemberi tanulmánya.

Olaf Scholz német kancellár kormánya 2016 óta egyre óvatosabb Kínával szemben, Kínát egyszerre tekinti Németország stratégiai riválisának és egyben legnagyobb kereskedelmi partnerének is, a kétoldalú kapcsolatokat azonban abban a szellemben próbálja formálni, hogy csökkentse Németország függőségét a kínai gazdaságtól.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: AN Europe

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »