Szigorúbb fellépést követel az EKB-tól az Európai Számvevőszék

Az Európai Központi Banknak (EKB) szigorítania kell felügyeleti tevékenységét, hogy az uniós bankok megfelelően kezeljék hitelkockázatukat, különös tekintettel azokra a hitelfelvevőkre, akik nem fizetik vissza hiteleiket – közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke pénteken.

Az Európai Számvevőszék jelentésében kiemelte az EKB felügyeleti tevékenységének fontosságát, mivel – mint írták – a bankok nem megfelelő hitelkockázat-kezelése ronthatja életképességüket és a teljes pénzügyi rendszer életképességét alááshatja. Kiemelték: az EKB törekedett a bankok hitelkockázatának és problémás hiteleinek fokozott felügyeletére, a nagyobb kockázatú bankok számára ugyanakkor nem írt elő arányosan szigorúbb tőkekövetelményeket. Emellett a felügyeleti intézkedéseket sem szigorította kellőképpen, ha egy banknak tartós hiányosságai voltak a hitelkockázat-kezelés terén.

A számvevők szerint az EKB nem használja ki hatékonyan eszközeit és felügyeleti hatásköreit, hogy a feltárt kockázatokat fedezze kiegészítő tőke, és nem utasítja a bankokat arra, hogy jobban kezeljék ezt a kockázatot. Az EKB továbbá a legnagyobb kockázatú bankok esetében az előre meghatározott tartományok legalsó részéből választotta ki a követelményeket.

Megállapították továbbá, hogy az EKB magas és tartós hitelkockázat esetében sem fokozta kellőképpen a felügyeleti intézkedéseket, és a kontrollhiányosságok továbbra is fennállnak.

A számvevők végezetül kifogásolták, hogy bankfelügyelettel sem az EKB-nál, sem a nemzeti felügyeleti szerveknél nem foglalkoznak elegen, és hogy a 2021-es felügyeleti ciklus elhúzódása miatt az értékelések időközben elavulhattak. Elismerték ugyanakkor, hogy a korábbi időszakokból fennmaradt nemteljesítő hitelek állománya 2015-től kezdve csökken, ami számos tényező mellett az EKB intézkedéseinek tudható be.

Az EKB azonban nem gyakorolta szisztematikusan felügyeleti hatáskörét azokban az esetekben, amikor a bankok nem rendelkeztek megbízható eljárásokkal és adatokkal a nemteljesítő hitelek azonosítására és mérésére – állapította meg jelentésében az Európai Számvevőszék.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »