Nem akarnak a földeken dolgozni a fiatal kínai diplomások

A fiatalok munkanélküliségének robbanásszerű növekedésével szembesülő Kína azzal vádolja az egyetemen frissen végzett diplomásokat, hogy nem hajlandóak félretenni a szakmai ambíciókat és kétkezi munkát vállalni a földeken és gyárakban.

Az elmúlt hetekben a kínai állami műsorszolgáltatók és hírügynökségek egy sor olyan friss diplomást mutattak be, akik állítólag alacsony képzettséget igénylő munkákkal – például utcai ételek árusításával vagy gyümölcstermesztéssel – kerestek kisebb vagyont, ahelyett, hogy a tanulmányaik során megszerzett képzettségnek megfelelően helyezkedtek volna el.

A Kommunista Ifjúsági Liga pedig a múlt hónapban bírálta a fiatal diplomásokat, amiért ragaszkodnak szakmai ambícióikhoz, azzal vádolva őket, hogy nem hajlandók „csavarokat húzni a gyárakban”, és arra buzdította a jelenlegi generációt, hogy „vegyék le az öltönyüket, húzzák fel az ingujjukat, és menjenek a földekre dolgozni”.

Az „ösztönző” állami retorika oka, hogy vidéken, a 16-24 év közötti korosztály körében már 20% körülire nőtt a munkanélküliségi ráta, miközben az idősebb korosztályok esetében mindössze 5% körül ingadozik ez a mutató.

https://www.instagram.com/p/CrfKHbhM2Nj/

A kormány narratívája azonban a közösségi médiában gúnyt váltott ki, és a munkanélküli diplomások válaszul bírálni kezdték a hatóságokat, amiért nem tudnak elég munkahelyet teremteni a jól képzett fiatalok növekvő létszámának. A Kommunista Ifjúsági Ligának címzett, sokak által kedvelt WeChat-visszavágás az volt, hogy megkérdezték: vajon a cikk szerzője hajlandó-e feladni a jelenlegi állását és fizetését, hogy takarító legyen.

A teljes cikk a Financial Times oldalán, angol nyelven olvasható.

Forrás: FT / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek