Zöld folyosót hoztak létre Észak-Írország felé a Brexit kiegészítéseként

A brit kormány és az Európai Unió hétfői megállapodásával megszűnt az áruforgalom elé emelt tengeri határ Nagy-Britannia és Észak-Írország között – mondta az Európai Bizottság elnökével tartott közös windsori sajtótájékoztatóján Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sunak és Ursula von der Leyen a nap folyamán a London nyugati határában fekvő királyi városban tárgyalt a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez csatolt észak-írországi protokollról, amely korábban rendkívül heves vitákat szított a brit belpolitikában, valamint London és az EU között egyaránt.

  • Előzmények:

Brexit: már hatodik éve húzódik a határkérdés megoldása

Brexit: haladás helyett fenyegetőzés

A brit kormányfő kijelentette: az unióval hétfőn elért megállapodás alapján azok a Nagy-Britanniából szállított termékek, amelyek végcélja Észak-Írország, „zöld folyosón” léphetnek be északír területre, minden vámbürokrácia nélkül.

Az olyan termékek, amelyek átkerülhetnek Írországba, vagyis az EU területére, külön „piros folyosón” át léptethetők be Észak-Írországba.

https://www.instagram.com/p/CpLBznkJHr0/

Forrás: MTI / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: valószínűleg bukta oroszországi üzemét a Volkswagen

A hét első kereskedési napját Európában teljes mértékben a Credit Suisse UBS általi átvételére adott reakciók határozzák meg. Bár a kereskedés eléggé pesszimistán indult, a délelőtt folyamán már egyértelmű visszapattanás volt látható. A befektetők figyelme most arra irányul, hogy a Wall Street hogyan reagál a felvásárlásra és a Credit Suisse kockázatos kötvényeinek lenullázására.

Read More »

Észak-Korea megregulázására szólított fel a G7-csoport és az EU

A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport, valamint az Európai Unió közös állásfoglalásában a tárcavezetők kijelentették: tavaly óta Észak-Korea fokozta a helyzet elmérgesedéséhez vezető tevékenységét a soha nem látott mennyiségű ballisztikus rakéta kilövésével.

Read More »