Csaknem két és fél éves csúcson a szaúdi olajexport

Szaúd-Arábia nyersolajexportja szeptemberben már a negyedik egymást követő hónapban emelkedett, 29 hónapja a legmagasabbra – közölte csütörtökön a Joint Organisations Data Initiative (JODI).

A havi exportadatokat Rijád és más OPEC-tagok szolgáltatják a JODI-nak, amely közzéteszi azokat a honlapján. Eszerint a szaúdi olajexport szeptemberben mintegy 1,6 százalékkal napi 7,721 millió hordóra (bpd), 2020 áprilisa óta a legmagasabbra emelkedett az augusztusi 7,601 millió bpd-ről. A világ legnagyobb olajexportőrének nyersolajtermelése azonban szeptemberben 11,041 millió hordó/napra csökkent az előző havi 11,051 millió hordó/napról.

Az OPEC hétfőn április óta ötödik alkalommal csökkentette a 2022-es és jövő évi globális olajkeresleti előrejelzését az erősödő gopolitikai kockázatokra, valamint a magas inflációra és az emelkedő kamatlábakra hivatkozva.

Októberben az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők OPEC+ néven ismert informális együttműködése a kitermelés csökkentése mellett döntött. Az OPEC de facto vezetője, Szaúd-Arábia szerint a napi 2 millió hordós termeléscsökkentésre a nyugati kamatemelkedések és a világgazdasági teljesítmény gyengülése miatt volt szükség. A szervezet december 4-én tartja legközelebbi tanácskozását bécsi központjában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek