Csaknem két és fél éves csúcson a szaúdi olajexport

Szaúd-Arábia nyersolajexportja szeptemberben már a negyedik egymást követő hónapban emelkedett, 29 hónapja a legmagasabbra – közölte csütörtökön a Joint Organisations Data Initiative (JODI).

A havi exportadatokat Rijád és más OPEC-tagok szolgáltatják a JODI-nak, amely közzéteszi azokat a honlapján. Eszerint a szaúdi olajexport szeptemberben mintegy 1,6 százalékkal napi 7,721 millió hordóra (bpd), 2020 áprilisa óta a legmagasabbra emelkedett az augusztusi 7,601 millió bpd-ről. A világ legnagyobb olajexportőrének nyersolajtermelése azonban szeptemberben 11,041 millió hordó/napra csökkent az előző havi 11,051 millió hordó/napról.

Az OPEC hétfőn április óta ötödik alkalommal csökkentette a 2022-es és jövő évi globális olajkeresleti előrejelzését az erősödő gopolitikai kockázatokra, valamint a magas inflációra és az emelkedő kamatlábakra hivatkozva.

Októberben az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők OPEC+ néven ismert informális együttműködése a kitermelés csökkentése mellett döntött. Az OPEC de facto vezetője, Szaúd-Arábia szerint a napi 2 millió hordós termeléscsökkentésre a nyugati kamatemelkedések és a világgazdasági teljesítmény gyengülése miatt volt szükség. A szervezet december 4-én tartja legközelebbi tanácskozását bécsi központjában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Gátrobbantás: 35-70 ukrán település víz alá kerülhet

"Becslésünk szerint 35-70 település kerülhet víz alá. Tudjuk, hogy nagy gondok lesznek az ivóvízellátással az egész országrészben, és nemcsak Herszon megyében, hanem a dnyipropetrovszki és a zaporizzsjai régiókban is. A tragédia következményei majd akkor lesznek ismertek, amikor a kiömlött víz már visszahúzódott. Kiderül, mit hagyott maga után" - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden.

Read More »

Új választásokat írhatnak ki Észak-Koszovóban

A koszovói kormány kész az ország északi, döntően szerbek lakta részein új helyhatósági választásokat tartani - jelentette ki Donika Gervalla-Schwarz koszovói kormányfőhelyettes, külügyminiszter kedden Prágában egy sajtótájékoztatón, miután tárgyalt Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel.

Read More »

Már valamivel kevesebb tanár sztrájkol Romániában

Romániában a május 22-én általános sztrájkba lépett tanügyi alkalmazottak közül mintegy 15 ezren felvették a munkát, miután múlt héten a kormány a pedagógusoknak havi 1000 lej (74 400 forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi rendeletet fogadott el - közölte kedden Ligia Deca oktatási miniszter.

Read More »