Az OPEC is belepiszkált a háborús inflációba

Úgy tűnik, hogy az Oroszországot is magában foglaló OPEC+ csoportnak nem tetszett, hogy az olajárak elkezdtek normalizálódni és az amerikai nyomás ellenére masszív termeléscsökkentésről döntöttek.  

Az OPEC és szövetséges tagországai, melyet gyakran OPEC+ csoport néven emlegetnek, 2020 óta először tartottak személyes találkozót, melyen úgy döntöttek, hogy novembertől napi 2 millió hordóval csökkentik a kitermelést.

A lépés jelentős fordulatot jelent a szövetség politikájában, amely 2020 elején napi 10 millió hordóval csökkentette a kitermelést, amikor a Covid-19 járvány miatt összeomlott a kereslet, azóta viszont fokozatosan enyhítette a termelési korlátozásokat.

https://www.instagram.com/p/CjVhxBctpeC/

Az energiaárak közelmúltbeli elszabadulása miatt az Egyesült Államok azért lobbizott, hogy az OPEC ne csökkentse, hanem inkább növelje kitermelését, de ez az igény úgy tűnik, süket fülekre talált. Emiatt az egyik amerikai szenátor máris úgy nyilatkozott, hogy újra kellene értékelni az olajtermelő csoport de facto vezetője, azaz Szaú-Arábia és az Egyesült Államok közötti szövetséget.

Forrás: CNBC / Instagram / Kitekintő

 

Hozzászólások ()

Friss hírek