Az OPEC szerint gyengül a globális olajkereslet

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) havi rendszeres piaci jelentésének szerdán kiadott októberi számában csökkentette globális olajkeresleti előrejelzését.

Az OPEC szerint a globális olajkereslet idén és jövőre is alacsonyabb lesz a vártnál. A világgazdaságra nyomás nehezedik a magas inflációs ráta, az emelkedő kamatlábak és a folyamatos ellátási problémák miatt.

A negyedik negyedévre vonatkozóan a szervezet az előző prognózisához képest közel 800 ezer hordóval, napi 101,6 millió hordóra csökkentette keresleti előrejelzését. Jövőre az OPEC napi 102,2 millió hordó átlagos keresletet vár, ami mintegy 700 ezerrel kevesebb, mint az előző előrejelzésében volt.

Az OPEC április óta már a negyedik alkalommal csökkentette keresleti előrejelzését. A szervezet továbbra is arra számít, hogy a kereslet 2023-ban meghaladja a 2019-es, járvány előtti szintet.

Az OPEC tagjai mellett Oroszországot és más nagyobb olajtermelőket is magában foglaló OPEC+ informális piaci együttműködés a múlt héten jelentette be egymással kötött megállapodásaik szerinti kitermelésének napi kétmillió hordóval történő csökkentését a piacok által várt napi egymillió hordó helyett.

Az USA alternatív forrásokat keres az OPEC-döntés nyomán

Ideje lenne felülvizsgálni Szaúd-Arábia és az USA kapcsolatát

„A világgazdaság a fokozott bizonytalanság és a növekvő kihívások időszakába lépett, a változatlanul magas infláció, a főbb központi bankok monetáris szigorítása, a számos régióban jellemzően magas államadósság, valamint a folyamatos ellátási problémák miatt” – áll az OPEC jelentésében.

A szervezet 3,1 százalékról 2,7 százalékra csökkentette a 2022-es világgazdasági növekedési előrejelzését, a jövő évi adatot pedig 2,5 százalékra mérsékelte, valamint további, gyengülésre utaló jeleket is kilátásba helyezett.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »