Újra a republikánusok kezében az amerikai képviselőház

A republikánusok visszaszerezték többségüket az amerikai képviselőházban – és ezzel győzelmet arattak a félidős választásokon -, a korábban várt “vörös cunami” helyett azonban csak szűk többség jött össze nekik.

https://www.instagram.com/p/ClCmqi3sCsj/

Ettől függetlenül így, hogy a párt végül megszerezte a kulcsfontosságú 218. képviselői helyet a kongresszus alsóházában, elvette az irányítást a demokratáktól és megágyazott Joe Biden elnöki hatalmának meggyengítéséhez.

Az eredmény azt jelenti, hogy véget ér Nancy Pelosi demokrata házelnök megbízatása. A posztot nagy valószínűséggel a republikánus Kevin McCarthy veszi át, aki be is jelentette, hogy el kívánja fogadni azt.

A képviselőház irányítása kulcsfontosságú, mivel – bár a Demokrata Párt a szenátusban megőrizte többségét – ez lehetővé teszi a republikánusok számára, hogy egyrészt megvétózzák az esetleges demokrata reformokat – a költségvetésről már nem is beszélve -, továbbá elindíthatnak egy sor kongresszusi vizsgálatot Biden elfuserált afganisztáni kivonulásától kezdve a koronavírus-járvány idején végrehajtott kormányzati intézkedéseken át Biden fia, Hunter üzleti tevékenységeinek vizsgálatáig.

Forrás: The Guardian / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Indul az új járványhullám Franciaországban

A koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt Élisabeth Borne francia miniszterelnök kedden a maszk újbóli viselését ajánlotta országa lakóinak a tömegközlekedési járműveken, valamint a különösen veszélyeztetett emberek közelében. A járványügyi szakemberek szerint egy újabb, a kilencedik járványhullám érte el az országot.

Read More »