Ideje lenne felülvizsgálni Szaúd-Arábia és az USA kapcsolatát

Chris Murphy amerikai szenátor szerint hiba lenne, ha az OPEC+ mai ülésén az olajtermelés csökkentésére vonatkozó javaslatot fogadna el, mert ez esetben újra kellene értékelni az olajtermelő csoport de facto vezetője és az Egyesült Államok közötti szövetséget.

A világ legbefolyásosabb olajtermelőinek szövetsége, az OPEC+ a hírek szerint a koronavírus-járvány kezdete óta a legnagyobb termeléscsökkentést fontolgatja. Az Oroszországot is magában foglaló OPEC+ csoport egyesek szerint akár napi 2 millió hordós csökkentést is elfogadhat, ami tovább súlyosbítaná a jelenleg is igen kiélezett energiapiaci helyzetet. Az OPEC+ ülése ma 14 órakor kezdődik, a döntés pedig valószínűleg kora délután születik meg.

Frissítés: a döntés időközben meg is született a napi 2 millió hordónyi termeléscsökkentésről.

A termeléscsökkentés elfogadásával Szaúd-Arábia közvetlenül a nyugati érdekek ellen dolgozna – mondta Timothy Ash, a Bluebay Asset Management feltörekvő piaci vezető stratégája.

“Szaúd-Arábia Oroszországgal együttműködve korlátozza az olajkitermelést és növeli a nemzetközi olajárakat a globális megélhetési válság közepette – és Szaúd-Arábia mégis azt hiszi, hogy a Neomhoz hasonló projektek finanszírozására megcsapolhatja a nyugati tőkepiacokat”.

“Mi értelme így félrenézni, ha a szaúdiak újságírókat aprítanak fel és elnyomják a politikai ellenvéleményeket Szaúd-Arábiában” – folytatta. Kommentárja Dzsamál Khashoggi, a Washington Post újságírójának, Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg kritikusának 2018 októberében az isztambuli szaúdi konzulátuson történt meggyilkolására utal.

Egy amerikai hírszerzési jelentés szerint a szaúdi trónörökös akkoriban jóváhagyta a Khashoggi elfogására vagy megölésére irányuló műveletet. A szaúdiak tagadják a trónörökös bármiféle érintettségét, és azt állítják, hogy a haláleset egy félresikerült kiadatási terv eredménye volt.

A teljes cikk angol nyelven, a CNBC oldalán olvasható.

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »