Ideje lenne felülvizsgálni Szaúd-Arábia és az USA kapcsolatát

Chris Murphy amerikai szenátor szerint hiba lenne, ha az OPEC+ mai ülésén az olajtermelés csökkentésére vonatkozó javaslatot fogadna el, mert ez esetben újra kellene értékelni az olajtermelő csoport de facto vezetője és az Egyesült Államok közötti szövetséget.

A világ legbefolyásosabb olajtermelőinek szövetsége, az OPEC+ a hírek szerint a koronavírus-járvány kezdete óta a legnagyobb termeléscsökkentést fontolgatja. Az Oroszországot is magában foglaló OPEC+ csoport egyesek szerint akár napi 2 millió hordós csökkentést is elfogadhat, ami tovább súlyosbítaná a jelenleg is igen kiélezett energiapiaci helyzetet. Az OPEC+ ülése ma 14 órakor kezdődik, a döntés pedig valószínűleg kora délután születik meg.

Frissítés: a döntés időközben meg is született a napi 2 millió hordónyi termeléscsökkentésről.

A termeléscsökkentés elfogadásával Szaúd-Arábia közvetlenül a nyugati érdekek ellen dolgozna – mondta Timothy Ash, a Bluebay Asset Management feltörekvő piaci vezető stratégája.

„Szaúd-Arábia Oroszországgal együttműködve korlátozza az olajkitermelést és növeli a nemzetközi olajárakat a globális megélhetési válság közepette – és Szaúd-Arábia mégis azt hiszi, hogy a Neomhoz hasonló projektek finanszírozására megcsapolhatja a nyugati tőkepiacokat”.

„Mi értelme így félrenézni, ha a szaúdiak újságírókat aprítanak fel és elnyomják a politikai ellenvéleményeket Szaúd-Arábiában” – folytatta. Kommentárja Dzsamál Khashoggi, a Washington Post újságírójának, Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg kritikusának 2018 októberében az isztambuli szaúdi konzulátuson történt meggyilkolására utal.

Egy amerikai hírszerzési jelentés szerint a szaúdi trónörökös akkoriban jóváhagyta a Khashoggi elfogására vagy megölésére irányuló műveletet. A szaúdiak tagadják a trónörökös bármiféle érintettségét, és azt állítják, hogy a haláleset egy félresikerült kiadatási terv eredménye volt.

A teljes cikk angol nyelven, a CNBC oldalán olvasható.

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek