Uniós tagjelölti státuszt kaphat Bosznia-Hercegovina

Az Európai Bizottság azt javasolja az Európai Unió Tanácsának, hogy adja meg a tagjelölti státuszt Bosznia-Hercegovinának.

A brüsszeli testület szerdán elfogadott bővítési döntéscsomagjának részeként tett ajánlás feltétele, hogy Bosznia-Hercegovina lépéseket tesz a demokrácia, az állami intézmények működőképessége, a jogállamiság, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén, valamint a média szabadságának megerősítésére, ahogy a migráció hatékonyabb kezelésére is.

„A változás szele ismét Európában fújdogál, és ezt a lendületet meg kell ragadnunk” – mondta beszédében Ursula von der Leyen, a szervezet elnöke. „A Nyugat-Balkán a családunkhoz tartozik, és ezt nagyon-nagyon világossá kell tennünk”. Von der Leyen szerint az EU ellenfelei „geopolitikai sakktáblaként” tekintenek a Balkánra, és „éket akarnak verni a régió és Európa többi része közé”.

A hosszú évek óta az EU „várótermében” rostokoló nyugat-balkáni országok türelme fogyatkozóban van, és a blokk további bővítésének lassú ütemét bírálók szerint ez teret enged Oroszországnak és Kínának, hogy kiterjesszék befolyásukat a régióban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek