Az OPEC továbbra is az olajkereslet növekedésére számít

Tartotta idei és jövő évi olajkereslet-növekedési előrejelzését az OPEC rendszeres havi piaci jelentésének kedden publikált szeptemberi kiadásában.

Az OPEC az előző havi becslésével megegyező módon továbbra is arra számít, hogy a globális olajkereslet napi 3,1 millió hordóval nő az idén. A jelenlegi előrejelzés azonban figyelembe veszi a villamosenergia-termeléshez szükséges olaj iránti megnövekedett keresletet. Az OPEC 2023-ra az olajkereslet napi 2,7 millió hordós növekedésével számol.

A globális olajfelhasználás így 2023-ban eléri a napi 102,73 millió hordót, és a járvány előtti, 2019-es szint fölé emelkedik. Az OPEC eredetileg az idei évre várta a járvány előtti szint elérését. A szervezet szerint a járványvédelmi korlátozások lehetséges enyhülése és a geopolitikai bizonytalanságok csökkenése keresletnövelő hatással lesz.

Az OPEC augusztusban napi 618 ezer hordóval napi 29,65 millió hordóra növelte a termelését, de a növekedés nagy része a líbiai termelés helyreállásának volt tulajdonítható, miközben számos tagország a beruházások elmaradása miatt nem volt képes teljesíteni növelési terveit. Szaúd-Arábia viszont a tervezettnél nagyobb mértékben, a júliusihoz képest napi 236 ezer hordóval valamivel több mint napi 11 millió hordóra növelte kitermelését. A szaúdi termelési kapacitás közel 12 millió hordó naponta, és egyes elemzők szerint a napi 11 milliós kitermelés huzamosabb ideig nehezen tartható fenn.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az OPEC referenciakosár havi átlagára hordónként 6,65 dollárral, azaz 6,1 százalékkal, hordónként 101,90 dollárra csökkent. Az északi-tengeri Brent olaj referenciaára 13 dollárral csökkent hordónként az előző havihoz képest, míg a dubaji ár közel 7 dollárral esett hordónként.

Kedden csökkent az olaj világpiaci ára, elsősorban a vártnál kevésbé enyhülő amerikai inflációs adatok következtében, amit az érték- és árupiacokon a kockázatosabb befektetési eszközökből való kiszállás követett.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »