További feszültségekhez vezethet az új amerikai sarkvidéki stratégia

Az Egyesült Államok pénteken bemutatta az Északi-sarkvidékre vonatkozó új stratégiáját, amely várhatóan növekvő versenyt irányoz elő Oroszországgal és Kínával a régióban – írja a Reuters.

“Gyakorolni fogjuk az amerikai nép védelméhez és szuverén területünk megvédéséhez szükséges intézkedéseket” – áll a Fehér Ház által az új stratégiáról kiadott tájékoztatóban.

A tervezet – amely 2013-as elődjének frissítése – kimondja, hogy az Egyesült Államok egy “békés, stabil, virágzó és együttműködő” sarkvidéki régióra törekszik. Egyúttal sürgetőbb problémának tekinti az éghajlatváltozást, amellyel azonnal foglalkozni kell, ezért például új beruházásokat irányoz elő a fenntartható fejlődésbe, hogy javítsa az Északi-sarkvidék lakosainak megélhetését, miközben megóvja a környezetet.

A Fehér Ház közlése szerint az új doktrína “figyelembe veszi a növekvő stratégiai versenyt az Északi-sarkvidéken – amelyet Oroszország ukrajnai háborúja és a Kínai Népköztársaság fokozott erőfeszítései súlyosbítanak -, hogy befolyást szerezzen a térségben, és arra törekszik, hogy úgy pozicionálja az Egyesült Államokat, hogy mind a hatékony versenyben, mind a feszültségek kezelésében helyt tudjon állni”.

A dokumentum szerint az USA megerősíti az Északi-sarkvidéki érdekeinek védelméhez szükséges képességeket, miközben összehangolja a közös biztonsági megközelítéseket a szövetségeseivel és partnereivel, továbbá mérsékli a nem szándékos eszkaláció kockázatát.

  • Előzmény
“Oroszország több száz, még a szovjet időkben kiépített katonai létesítményt nyitott újra a térségben, ezért a NATO-nak is meg kell erősítenie jelenlétét” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár még augusztusban, hozzátéve, hogy az ottani orosz képességek stratégiai kihívást jelentenek a 30 nemzetet tömörítő szövetség számára.

A NATO is igényt tart az Északi-sarkra

Az Északi-sark térsége gazdag természeti erőforrásokban – a jégpáncél alatt található például a világ földgázkészletének harmada és kőolajkészletének 16 százaléka -, az éghajlata pedig a globális átlagnál háromszor gyorsabban melegszik, ami megkönnyíti az erőforrások kiaknázását és lehetőséget ad új kereskedelmi útvonalak megnyitására.

Ezt Kína – amely magát “sarkvidék-közeli” államként jellemzi – szintén felismerte, és korábban bejelentette, hogy egy “sarkvidéki selyemutat” kíván kiépíteni. Az ázsiai óriás főként az ásványkincsekre és az új hajózási útvonalakra vetett szemet.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

Kína felhagy a zéró-Covid politikával

Kína szerdán bejelentette, hogy zéró-Covid politikájának két alappillére, a gyakori koronavírus-tesztek és a digitális egészségügyi kódok többé nem lesznek szükségesek a mindennapi élethez vagy az országon belüli utazáshoz. Ez jelentős enyhítés a korábbi szigorú korlátozásokhoz képest, amelyek ellen az elmúlt hetekben országszerte több mint egy tucat városban tiltakoztak.

Read More »